Timp liber

Cărţi pentru copii, în funcţie de vârstă, de pus în ghetuţe, de moş Nicolae

Numai mâine nu vine Moşu’ şi ne întrebăm iar cum şi când a trecut timpul… Iată câteva recomandări de cărţi pentru cei mici, frumos ilustrate şi cu miez povestite. Încap numai bine în ghetuţele pentru Moşu’!

„Dejunul unei frunze“ (Marina Debattista, ed. Frontiera, vârsta: +7 ani)

„Dejunul unei frunze“ este o carte de poezii pentru copii, ilustrată de autoare printr-o combinație de acuarele, colaj și linogravură. De formație fizician, Marina Debattista abordează teme științifice prin metafore neașteptate, jocuri de cuvinte și rime jucăușe. Cu ce se hrănesc frunzele la micul dejun? – este un exemplu de întrebare cu un răspuns puţin spus original.

„Suflătorul de vise“ (Bernard Villiot, Thibault Prugne, ed. Frontiera, vârsta: +5 ani)

Pe celebra insulă Murano, acolo unde se meşteresc obiecte fermecate din sticlă, un sticlar întâlnește într-o noapte un copil sărman, căruia îi dăruieşte un glob de vise. De formaţie regizor şi scenarist, Bernard Villiot, autorul cărţii, s-a remarcat în perioada recentă ca scriitor de literatură pentru copii. Thibault Prugne, artist şi muzician, semnează ilustraţiile.

„Pisa şi cartea de bucate“ (de Julia Donaldson, Axel Scheffler, ed. Cartea Copiilor, vârsta 2-4 ani)

Pisica Pisica vrea să înveţe secretele gătitului şi, cum ştie că doar din cărţi poate afla asta, merge în căutarea volumului salvator. Însă, atunci când locuieşti în Pădurea de stejar, doar la ghindobibliotecă poţi găsi ce ai nevoie şi doar bibliobroscuţa te poate ajuta. Important este că prietenii Pisei au fost foaaaarte încântaţi de preparatele gătite de aceasta.

„Băiatul miliardar“ (de David Walliams, ed. Arthur, vârsta 10-11 ani)

Faceţi cunoştinţă cu Joe Bostan, cel mai bogat băiat de 12 ani din lume! Joe are tot ce şi-ar putea dori vreodată un copil: toate jocurile video din lume, propria maşină de curse, un câine-robot din Japonia şi chiar un cinematograf 3D IMAX în pivniţă. Dar toate acestea nu reuşesc să compenseze ceea ce-i lipseşte cu adevărat lui Joe: un prieten…

„Povești și versuri românești și nu numai, de la 2 ani“ (ed. Gama, vârsta 2-4 ani)

Cele patru volume din serie, recomandate pentru diferite vârste, sunt ilustrate în acuarelă. Volumul include poezii și povești care pot fi citite copiilor începând cu vârsta de doi ani. Câteva titluri din cuprins: Ursul păcălit de vulpe, Melc, melc, codobelc, Ridichea uriașă, Iepuraș coconaș, Cei trei purceluși, Cățeluș cu părul creț, Scufița Roșie, Ce petrecere frumoasă!.