Timp liber

Ce cărți le (mai) citim copiilor

Carti pentru copii

Cum alegem cărțile pe care le citim copiilor? Conținutul, calitatea scriiturii și a traducerii când e cazul, impactul vizual, dacă e ilustrată, ar fi criteriile esențiale. Mai este însă unul: o carte, când e citită unui copil, trebuie să fie o lectură plăcută și pentru adult. Să rezoneze, cum s-ar spune, și cu copilul din el.

„Acesta e un poem care vindecă peștii“
Într-o zi, micuțul Arthur îi spune speriat mamei că peștișorul lui, Léon, dă semne să moară. Mama îi răspunde că singurul mod de a-l salva este să îi dăruiască un poem. Dar ce este acela un poem? Așa că Arthur pleacă în căutarea poemului și primește de la vânzătorul de biciclete, brutăreasă și alte personaje întâlnite în cale, cele mai neașteptate răspunsuri. Cartea „Acesta e un poem care vindecă peștii“ a apărut la Ed. Cartea Copiilor, este scrisă de Jean-Pierre Siméon, tradusă de Lavinia Braniște și ilustrată de Olivier Tallec.

„Îngerul pantofilor“
Simone, un băiețel timid, vede pe balcon un domn care nu e chiar domn, e altceva, ceva mai mult de-atât, o făptură care strălucește și are aripi. Tatăl lui Simone, stăpân peste un imperiu al pantofilor fel de fel, mereu ocupat, mereu pe gânduri, nici nu vrea să îl audă. Și, totuși, nu își poate opri curiozitatea și merge să vadă și el ce a văzut Simone pe balcon. Ce se întâmplă mai departe? O poveste cu efect magic, așa cum magică este și sosirea domnului strălucitor în balconul lui Simone. Cartea „Îngerul pantofilor“ a apărut la Ed. Baroque Books & Arts, este scrisă de Giovanna Zoboli, tradusă și adaptată de Florin Dumitrescu și ilustrată de Joanna Concejo.

„Unde fugim de-acasă?“
La Zoo, la mare, la Polul Nord sau în Capitala Bazaconiei, la cinema, la școală (bine, la școală nu prea mult) sau direct pe Lună, poveștile din „Unde fugim de-acasă?“ îi invită pe copii în călătorii la fel de palpitante ca cele ale pinguinului Apolodor. „Aproape teatru, aproape poeme, aproape povești“ este subtitlul cărții. Sau, altfel spus, „oarecum scamatorie, oarecum farmec și oarecum minune“, completează Liviu Papadima în prefața volumului. Cartea „Unde fugim de-acasă?“ a apărut la Ed. Arthur, este scrisă de Marin Sorescu și ilustrată de Ágnes Keszeg.