Timp liber

Ce mâncăm bun în weekend? Pui cu orez şi sos alb!

Dacă sunteţi în pană de idei privind meniul de weekend, iată o reţetă gustoasă şi deloc complicat de preparat: pui cu orez şi sos alb.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 4 pulpe de pui
  • 1 ceapă mare, 1 morcov mare, câteva fire de pătrunjel
  • 1 cană de orez
  • sare, curry, ulei de măsline

Ingrediente pentru sosul alb

  • 50 gr unt
  • 2 linguri făină albă
  • zeama în care au fiert pulpele (se va folosi o parte din ea)
  • mărar, usturoi

Mod de preparare orez şi pulpe

  • se pune orezul la fiert (la o cană de orez, două căni de apă; se adaugă apă dacă mai e nevoie);
  • când este gata orezul, se ia de pe foc, se trece printr-un jet cu apă, se pune o linguriţă de ulei de măsline, un vârf de curry, sare, se amestescă şi se lasă deoparte;
  • se spală bine pulpele de pui, se ard resturile de la pene (în cazul în care există) la flacăra aragazului, se pun la fiert, la foc mic, împreună cu ceapa şi morcovul curăţate în prealabil (în apă cât cuprinde);
  • când pulpele sunt aproape gata, se adaugă pătrunjelul, se amestecă, se mai lasă câteva secunde, se iau pulpele din zeamă şi se păstrează zeama;
  • pulpele se perpelesc rapid în tigaie, câteva minute, se pun apoi deoparte, pe un şervet de hârtie sau într-un vas de ceramică.

Mod de preparare sos

  • topiţi untul la foc mic, adăugaţi 2 linguri de făină, amestecaţi cu o spatulă de lemn, completaţi cu un polonic de supă (zeama limpezită în care au fiert pulpele şi legumele), amestecaţi, completaţi cu încă un polonic până obţineţi consistenţa de sos, adăugaţi la final sare, 2 căţei de usturoi tocaţi şi câteva fire de mărar.

Notă: În timpul preparării sosului, este indicat ca temperatura focului să se menţină constantă (foc mic) şi să se amestece mereu în sos. Sosul alb poate fi înlocuit cu sos roşu: se dau pe răzătoare două roşii, se pisează usturoi şi se freacă apoi cu sare şi puţin ulei de măsline, se amestecă totul, se adaugă puţină apă.