Timp liber

Dulcele de weekend: ciocolată de casă cu merișoare, migdale și piersici confiate

Se prepară destul de repede și are un gust de-li-ciooos, asemănător mai curând cu batonul copilăriei decât cu ciocolata clasică. Merge perfect cu cafeaua de dimineață, dar și ca desert ori când ai poftă de ceva dulce.

Înainte de a vă apuca de lucru, este bine să:

  • aveți toate ingredientele, inclusiv recipiente și ustensile, la îndemână (pentru că din momentul în care este gata siropul din zahăr, apă, unt și îl amestecăm cu laptele praf și cacaoa, compoziția începe să se întărească destul de repede);
  • aveți gata mărunțite migdalele și feliile de piersică (sfatul este valabil și pentru cazul în care le înlocuiți cu nuci sau alune);
  • folosiți ca recipient de pus ciocolata o tavă cu marginile cât mai joase, ideal un fund de lemn (după ce v-ați asigurat că nu au rămas în el mirosuri de la ceapă sau usturoi tocat; ca sugestie, ar putea fi acoperit cu hârtie de copt);
  • tăiați ciocolata după ce a stat o noapte la temperatura camerei (da, e o misiune destul de dificilă, mai ales când ai copii pofticioși în preajmă, dar a doua zi ciocolata se taie mai bine și este mai bine închegată).

Etapa 1: ingredientele (ce se poate improviza, ce nu se poate improviza)

Ingrediente ciocolată de casă: lapte praf, zahăr, merișoare, piersici, migdale, cacao, apă, unt

Ingrediente ciocolată de casă: lapte praf, zahăr, merișoare, piersici, migdale, cacao, apă, unt

Avem nevoie de:
zahăr brut din trestie cu aromă de caramel (între 350 și 450 de grame)
– o pungă de lapte praf (250 de grame)
– două linguri cu vârf de cacao (30 de grame de cacao)
– jumătate pahar de apă
– 100 gr unt gras (80%) + unt pentru uns tava când turnăm ciocolata
– 100 gr merișoare, 100 gr migdale prăjite sărate, 100 gr piersici confiate

Ce se poate improviza, ce nu se poate improviza:

  • laptele praf nu poate fi înlocuit cu lapte lichid, obișnuit, și nici cu lapte praf pentru bebeluși;
  • zahărul brut din trestie poate fi înlocuit cu zahărul alb;
  • se pot pune orice alte fructe confiate, cu condiția să fie mărunțite înainte (în cazul celor mai mari);
  • noi am pus migdale sărate pentru că merge bine gustul de sărat în combinație cu cel de dulce plus aroma de caramel din zahăr (migdalele pot fi înlocuite cu alune de pădure sau nuci).

Cum se prepară: rapid, cât mai rapid și cu dulce bucurie

  • se amestecă laptele praf cu cacaoa și se cern într-un bol mare;
  • se mărunțesc feliile de piersică și migdalele, se pun, împreună cu merișoarele într-un bol, deoparte;
  • se pregătește paharul cu apă;
  • se pregătește untul pe o farfuriuță;
  • se cântărește cantitatea de zafăr și se pune într-un castron.

După ce am pregătit toate aceste ingrediente, punem zahărul și apa într-un vas, pe foc, amestecăm, adăugăm untul, amestecăm din nou și, în momentul în care începe să fiarbă, lăsăm compozița aproximativ 5-6 minute (este important să respectăm timpul, îl măsurăm cu un ceas de bucătărie).

Siropul este aproape gata, are un miros apetisant și o consistență potrivită - nici dens, nici foarte subțire

Siropul este aproape gata, are un miros apetisant și o consistență potrivită – nici dens, nici foarte subțire

După ce a fiert siropul, se ia de pe foc și se toarnă în bolul cu lapte praf și cacao, amestecându-se, prin mișcări rapide, până când compoziția devine omogenă, se mixează apoi pentru 1-2 minute și se adaugă la final amestecul de merișoare, migdale și piersici.

Se întinde compoziția pe o tavă tapetată cu unt, se acoperă și se lasă peste noapte pentru a se întări. Poftă bună!

Ciocolata este gata!

Ciocolata este gata!

Pentru realizarea acestei rețete de ciocolată de casă, ne-au inspirat Ciocolată și vanilie și Savori urbane. Am mai improvizat acolo unde s-a putut, am adaptat rețetele la ingredientele din dotare și am trecut la treabă.