Timp liber

Filme noi în cinema: comedii de neratat și producții premiate la Cannes

Luna noiembrie n-a fost niciodată mai veselă – anul acesta, predomină comediile în cinema! Iată un motiv suficient de a ieși din casă și de a ne detașa de provocările cotidiene:

„El buen patrón“/ „Cel mai tare șef“ (gen: comedie)

Premieră: 4 noiembrie
Povestea, pe scurt: Un fost angajat concediat protestează zgomotos în fața locului de muncă, un maistru pune în pericol producția pentru că soția îl înșală, un stagiar pare irezistibil… În așteptarea unei comisii care promite un premiu de excelență pentru compania lui, proprietarul unei fabrici încearcă să rezolve în timp util cât mai multe dintre problemele angajaților săi.
Ți-ar plăcea să știi și…: „Cel mai tare șef“ din această spumoasă comedie este interpretat de actorul Javier Bardem. Javier Bardem a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar, în urma prestației din No Country for Old Men (2007).

„Metronom“ (gen: dramă)

Premieră: 4 noiembrie
Povestea, pe scurt: București, 1972. Ana are 17 ani și visează la dragoste și libertate. Într-o seară, ea se alătură prietenilor ei la o petrecere unde decid să trimită o scrisoare către Metronom, programul muzical pe care Radio Europa Liberă îl difuzează clandestin în România. După care, vine poliția secretă a lui Ceaușescu, Securitatea…
Ți-ar plăcea să știi și…: Regizorul filmului, Alexandru Belc, a câștigat premiul pentru Cel mai bun regizor, în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes, anul acesta, cu filmul Metronom.

„The Estate“ (gen: comedie)

Premieră: 4 noiembrie
Povestea, pe scurt: Vestea că bogata lor mătușă, Hilda, este pe moarte, le cade numai bine celor două surori, Macey și Savanna – ele văd în asta o oportunitate de a-i moșteni avutul și de a-și rezolva astfel propriile probleme. Numai că în momentul în care ajung la extravaganta proprietate a mătușii Hilda, descoperă că verii lor, Beatrice și Richard, au venit la căpătâiul bătrânei cu un plan asemănător.
Ți-ar plăcea să știi și…: Dean Craig, regizorul și scenaristul producției, se pare că are o slăbiciune pentru transformarea înmormântărilor și a morților în subiecte de comedie. A mai scris două scenarii cu această temă: în 2007 (Decedat la înmormântare) și în 2010 (Înmormântare cu peripeții).

„Confess, Fletch“ (gen: comedie, crimă)

Premieră: 4 noiembrie
Povestea, pe scurt: În urma unui nefericit lanț de evenimente, Fletch se trezește implicat în mai multe crime – iar în una dintre ele este suspectul nr. 1. În timp ce încearcă să-și dovedească nevinovăția, Fletch are sarcina de a recupera colecția de artă furată a logodnicei sale, singura moștenire care i-a rămas după dispariția și presupusa moarte a tatălui ei…
Ți-ar plăcea să știi și…: Irwin M. Fletcher este interpretat de talentatul actor Jon Hamm, care i-a dat viață memorabilului personaj Don Draper din serialul Med Man. O apariție recentă a lui Jon Hamm este și cea din Top Gun: Maverick (2022), filmul din a cărui distribuție face parte și Tom Cruise.

„Triangle of Sadness“/ „Tringhiul tristeții“ (gen: dramă)

Premieră: 11 noiembrie
Povestea, pe scurt: După Săptămâna Modei, Carl și Yaya (modele și influenceri) sunt invitați pe un iaht pentru o croazieră de lux. În timp ce echipajul are grijă de oaspeți, căpitanul refuză să părăsească cabina sa în timp ce se apropie celebra cină de gală. Evenimentele iau o întorsătură neașteptată, iar echilibrul puterii se inversează atunci când se stârnește o furtună și pune în pericol confortul pasagerilor.
Ți-ar plăcea să știi și…: Filmul a fost premiat cu Palme d’or la Festivalul de la Cannes (2022). Este a doua oară când regizorul, Ruben Östlund, primește acest premiu important (primul a fost pentru The Square, în 2017).

Foto deschidere: imagine din „Triangle of Sadness“