Timp liber

Filme noi în cinema: recomandări pentru părinţi (dar şi pentru cei care nu au copii)

Cea mai frumoasă lună din an vine şi cu titluri tentante în cinema: musical-uri, comedii, drame, romance-uri, SF-uri, poveşti memorabile. Avem de unde alege filmul care ni se potriveşte!

Povestea unui cuplu, schimbată de naşterea unui copil: „Annette“ (r. Leos Carax, premieră: 3 decembrie)

Talentatul Adam Driver şi frumoasa Marion Cotillard îşi dau întâlnire în noul film regizat de Leos Carax, „Annette“, o dramă musical despre un comedian şi o celebră solistă de operă. Aflaţi mereu sub lumina reflectoarelor, Henry şi Ann par fericiţi şi răsfăţaţi de soartă. Însă naşterea primei lor fiice, Annette, le va întoarce vieţile pe dos… Ca o curiozitate, filmul a fost gândit iniţial ca album pentru trupa Sparks; întâlnirea dintre membrii formaţiei şi regizorul Leos Carax i-a schimbat traseul. Criticii de film au apreciat lungmetrajul drept o abordare experimentală ale extremelor emoţionale.

Rivalitate şi dragoste interzisă: „West Side Story“/  „Poveste din cartierul de vest“ (r. Steven Spielberg, premieră: 10 decembrie)

O adaptare după musical-ul din 1957, Poveste din cartierul de vest pleacă de la imposibilitatea unei iubiri şi concurenţa dintre două bande de tineri de etnii diferite. Este prima dată când Steven Spielberg regizează un musical (Salvaţi soldatul Ryan, Podul spionilor, Calul de luptă, Lista lui Schindler). Spre deosebire de majoritatea cântecelor din film, redate playback, piesa cântată de Ansel Elgort şi Rachel Zegler (actori în rolurile principale), One Hand, One Heart, a fost interpretată şi înregistrată live pe platourile de filmare.

Trei familii, trei poveşti, acelaşi imobil: „Tre pianni“/ „Trei etaje“ (r. Nanni Moretti, premieră: 17 decembrie)

Filmul este o adaptare după cartea omonimă semnată de Eshkol Nevo, autorul unui alt roman la fel de interesant, Simetria dorinţelor. Eshkol Nevo a declarat într-un interviu că principalele teme pe care le abordează în cărţile sale sunt căutarea adevărului, căutarea unui sens și dragostea (înţelegându-se prin dragoste a nu putea uita o anumită persoană sau o anumită poveste de iubire. În „Trei etaje“, cartea, e vorba de trei personaje, Aron, Hani şi Devora, care, deşi par să nu aibă legătură unul cu altul, sunt legate printr-o serie de detalii fin inserate în naraţiune. Filmul se anunţă captivant, atât prin distribuţie (Riccardo Scamarcio, Alba Rohrwacher), cât şi prin locul unde este plasată acţiunea: dacă în carte ea are loc în Tel Aviv, în film se mută la Roma. 

Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss, în marea revenire: „The Matrix Resurrection“/ „Matrix Renaşterea“ (r. Lana Wachowski, premieră: 24 decembrie)

Partea a patra a celebrului film SF nu mai are nevoie, practic, de nici o prezentare. „Matrix Renaşterea“, alegi să-l vezi sau nu. Noul film îi readuce, cum era de aşteptat, pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss în rolurile pe care le-au făcut celebre, Neo și Trinity. Filmările au început pe 4 februarie 2020, în San Francisco, sub numele de cod „Project Ice Cream“. Este unul dintre lungmetrajele-eveniment ale anului, dat fiind istoricul francizei, dar mai ales succesul avut.

Lady Diana, Prinţesa inimilor, interpretată de Kristen Stewart în „Spencer“ (r. Pablo Larraín, premieră: 17 decembrie)

Nu ne săturăm niciodată să îi auzim povestea… Prinţesa Diana continuă să inspire regizorii şi scenariştii, să fie un subiect viu chiar dacă au trecut aproape 25 de ani de la moartea ei. Filmul „Spencer“ plasează povestea în 1991, în contextul sărbătorilor de Crăciun, când prinţesa Diana, aflată împreună cu familia regală în Norfolk (Anglia), decidă să rupă mariajul cu prinţul Charles. Deși zvonurile despre infidelități și divorț apăruseră, în aparență se păstrează liniștea pentru sărbătorile de Crăciun la Sandringham Estate…

Foto deschidere: imagine din „West Side Story“ (sursă: imdb.com)