Timp liber

Interviu cu Cosmina Niţu, autoarea cărţii-ghid „Diversificarea pas cu pas“

Cosmina Niţu este autoarea cărţii-ghid „Diversificarea pas cu pas“

Este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi, lună de lună, ne oferă informații importante despre nutriţia copilului.

Cosmina NiţuCosmina Niţu este, însă, şi autoarea cărţii-ghid „Diversificarea pas cu pas“, un ghid de mare ajutor pentru orice mamă la început de drum. Cum a reuşit să scrie cartea cu doi copii mici în casă, care au fost reacţiile cititoarelor şi ce aduce nou „Diversificarea pas cu pas“ în contextul altor titluri cu acest subiect? Răspunsurile, mai jos:

Copiisiparinti.ro: Ce te-a inspirat să scrii o carte despre nutriţia copilului, mai exact despre diversificarea alimentaţiei?
Cosmina Niţu: Copiii mei, în primul rând. Şi tot ei încă mă inspiră atunci când scriu articole sau postări pentru pagina mea de Facebook sau pentru site. Pe parcursul anilor, m-au inspirat și copiii cu care am lucrat și astfel sunt într-o continuă formare, într-un proces continuu de învățare. În urmă cu aproape 10 ani, când s-a născut primul copil, a fost momentul în care am simțit că trebuie să facem schimbări, începând cu alimentația noastră. Și așa a apărut și pasiunea pentru nutriție, în mod special pentru alimentația copiilor.

Am încercat să concep acest ghid cât mai simplu, cât mai ușor de citit, cât mai bine structurat, astfel încât orice tânără mămică să îl parcurgă ușor.

Cum te-ai documentat?
La început, citeam tot ceea ce găseam legat de acest subiect, în timp am învățat să îmi aleg cu atenție sursele, să citesc multe studii, să accesez baze de date ale unor instituții de sănătate internaționale. Și să verific o informație din mai multe surse. Așa a apărut și ideea de a scrie acest ghid de diversificare. Mie imi place să îi spun ghid, nu carte, în urma feedback-ului pe care l-am primit de la mamele care l-au citit. L-am conceput ca pe un abecedar al diversificării, în care am trecut răspunsurile la toate întrebările de care m-am lovit și eu când am început diversificarea alimentaţiei la primul copil. Și am încercat să îl concep cât mai simplu, cât mai ușor de citit, cât mai bine structurat, astfel încât orice tânără mămică să îl parcurgă ușor. Datorită lui, mamele îmi spun că diversificarea a fost mai ușoară, că este scurt și cuprinzător, la subiect.

A fost o aventură să scriu, pentru că nu știam cum se scrie o carte, în ce format, cum să o așez în pagină. Dar îmi amintesc cu câtă bucurie scriam în fiecare zi și cât eram de curioasă să văd primul print.

Cum ţi-ai făcut timp să scrii ghidul cu doi copii în casă?
În perioada în care l-am scris, copiii erau la grădiniță și creșă și îmi notam tot timpul ideile în telefon, în notes, îmi salvam link-uri ale unor studii care mi se păreau interesante, dar pe care nu reușeam să le citesc imediat și, atunci când rămâneam singură în fața laptopului, citeam, transcriam ideile notate, le dezvoltam. Am făcut întâi o schiță, m-am gândit ce ar trebui să cuprindă și apoi l-am dezvoltat. A fost o aventură să scriu, pentru că nu știam cum se scrie o carte, în ce format, cum să o așez în pagină. Dar îmi amintesc cu câtă bucurie scriam în fiecare zi și cât eram de curioasă să văd primul print. Din 2017, de când am scos prima ediție, am mai scos alte două ediții revizuite, ultima în anul 2020, careia i-am adăugat capitole noi, i-am schimbat coperta, am schimbat puțin și structura capitolelor. Pentru că fie am descoperit informații noi, fie mi-am dat seama că aș mai avea câte ceva de scris.

Care au fost reacţiile cititoarelor?
Când am lansat cartea, aveam un grup de mame pe Facebook, pe care îl creasem și pe care îl administram împreună cu câteva mămici. Și am deschis o listă de precomenzi. Îmi amintesc că tipărisem o sută de cărți, iar după două zile de la deschiderea listei pentru precomenzi, aveam 700 de persoane pe listă. Le-am rugat să îmi dea un feedback sincer după ce o citesc, pentru a ști dacă ar trebui să continui sau nu cu printul. Și feedback-ul a fost copleșitor! Am primit atâtea încurajări, unele dintre ele le am transcrise și pe site-ul meu, la secțiunea de testimoniale. Încă primesc mesaje, mailuri, în care mămicile îmi scriu că au diversificat alimentaţia copiilor după sfaturile din carte și totul a mers lin, procesul a fost mai ușor decât își imaginau.

Cred că ceea ce a făcut ca acest ghid de diversificare să fie apreciat, chiar și după 4 ani de la prima ediție, este faptul că este ușor de citit și este bine structurat.

Ce aduce cartea ta nou în contextul cărţilor despre diversificarea alimentaţiei?
Cred că ceea ce a făcut ca acest ghid de diversificare să fie apreciat, chiar și după 4 ani de la prima ediție, este faptul că este ușor de citit și este bine structurat. Experiența pe care am avut-o cu mamele, de-a lungul anilor, m-a ajutat mult să înțeleg care sunt întrebările pe care acestea și le pun, temerile pe care le au când încep diversificarea alimentaţiei bebelușului. Plecând de la aceste informații, pe care le-am adunat fiind prezentă zi de zi pe grupul online și discutând foarte des cu mamele, am încercat să structurez acest ghid în capitole scurte, ușor de citit și înţeles, răspunzând astfel unora dintre cele mai uzuale întrebări și curiozități legate de diversificare.

Unde mai pot citi tinerele mame sfaturi legate de nutriţia copilului, oferite de tine?
Din 2016 mă pot găsi pe site-ul meu, cosminanitu.com, dar și pe pagina de Facebook a site-ului. Acolo postez periodic articole pe care le scriu sau informații despre alimentația copilului, sfaturi, recomandări. Împărtășesc și ce gătesc pentru copiii mei, produse alimentarepe care le descopăr și pe care doresc să le recomand mai departe. Încerc să fiu cât mai activă, să interacţionez cât mai mult cu mica mea comunitate de pe Facebook.