Timp liber

Răcoritor, de vară: băuturi reci, din mix de fructe

Zilele caniculare devin mai suportabilă cu o băutură rece, din fructe exotice sau fructe de sezon. Iată 3 idei de reţete:

Limonadă cu aromă de portocale: ingrediente pentru un borcan de 2 litri:

  • jumătate de lămâie (mare) tăiată felii;
  • 2 portocale pentru 1 pahar de suc de portocale;
  • apă;
  • miere şi frunze de mentă după gust.

Cum se prepară

  • se storc mai întâi portocalele, se face sucul, se pune într-un pahar şi se lasă deoparte;
  • se spală lămâia, se taie felii potrivite ca grosime (lămâi cu coajă consumabilă);
  • se storc feliile de lămâie în borcan, se amestecă cu mierea şi sucul de portocale, se pune puţină apă, se amestecă mai departe până când se dizolvă mierea, se completează cu apă;
  • se lasă cel puţin o oră la frigider;
  • când se consumă, se pun câteva frunze de mentă proaspătă.

Apă fructată cu căpşuni, lămâie verde şi busuioc sau mentă: ingrediente pentru 1 litru

  • 1 litru de apă;
  • 1 lime;
  • 4-5 căpşuni mari, parfumate şi cu gust;
  • 2, 3 frunze de busuioc sau mentă;
  • miere după gust.

Cum se prepară

  • se spală fructele;
  • se taie felii lămâia, iar căpşunile în 4 sferturi;
  • se pun fructele în recipientul de sticlă, se adaugă miere, puţină apă, se amestecă, se completează cu apă, iar la final se toacă mărunt busuiocul sau menta;
  • se lasă la rece pentru întrepătrunderea aromelor (se poate consuma şi după preparare, caz în care stoarcem puţin sucul din lămâie);
  • în loc de căpşuni se mai pot folosi zmeură (7-8), felii de mere sau de piersici (dulci şi coapte bine, pentru a se împrieteni mai repede cu lime-ul).

Cocteil de piersici și pepene galben: ingrediente pentru 2 porţii

  • 1 măr dulce aromat (mai mare);
  • jumătate de pepene galben;
  • 2 piersici;
  • 1 portocală;
  • jumătate de banană;
  • un sfert de lămâie (jumătate dacă e lime);
  • gheaţă pisată;
  • 2-4 frunze de mentă pentru decor.

Cum se prepară (cu cât fructele sunt mai coapte, cu atât aroma e mai pregnantă)

  • se spală şi se stoarce sucul din măr;
  • se pune sucul de măr în blender împreună cu: miezul de pepene tăiat cuburi, banana decojită şi piersici (tăiate şi ele cuburi);
  • se mixează şi se adaugă sucul de la portocala stoarsă, se amestecă;
  • la final, se completează cu lămâia stoarsă;
  • se amestecă iar, se adaugă gheaţă pisată, frunze de mentă şi se savurează!

Foto (imagini cu titlu ilustrativ): www.pexels.com, www.pixabay.com, www.freepik.com