Timp liber

Rețete de post: cu năut, țelină, cartof dulce și avocado

Oricare ar fi rețeta aleasă – cu năut, țelină, cartof dulce sau avocado – gustul este același: delicios. Bon appétit!

Pentru că este o sursă importantă de proteine, prima recomandare de rețete de post este o salată cu năut, pătrunjel și ceapă roșie. Ca ingrediente, avem nevoie de 1 cutie cu năut prefiert (care se va mai fierbe în două ape, câte 5-10 minute), 1 ceapă mică roșie (sau mare, în funcție de gusturi; de asemenea, ceapa roșie poate fi înlocuită cu ceapă verde) și pătrunjel (una sau două legături).

După ce năutul este scurs bine și răcit, se toacă mărunt ceapa (ori în felii mai mari), se toacă mărunt și pătrunjelul, se sărează, se stoarce jumătate de lămâie și se toarnă un fir de ulei. Se amestecă și se consumă. Pentru un plus de arome, se pot adăuga câteva felii de roșii sau germeni de ridichi/ două ridichi.

Năutul mai conține, în afară de proteine, și fibre, acid folic, minerale, vitaminele B6 și B9.


Legume la grătar cu salată de baby spanac. Cartoful dulce și țelina – iată două legume pe care nu multă lume le agreează. S-ar putea însă ca modul de preparare și condimentele să le evidențieze plăcut aromele. Gătite la grătar, sunt absolut delicioase. Se curăță un cartof dulce și două-trei felii de țelină (în funcție de mărimea legumei – dacă e mai mare, două felii, dacă e mai mică, patru-cinci felii), se pun pe grătarul încins în prealabil, se întorc pe o parte și alta până sunt gata (țelina se lasă puțin mai mult, cartoful dulce se înmoaie mai repede). Se pun pe o farfurie, se sărează, iar deasupra se așază o mână de baby spanac stropit cu zeamă de lămâie și ulei.

Imagine cu titlu sugestiv

Imagine cu titlu sugestiv

Date fiind aromele generoase ale legumelor, nu se insistă cu alte condimente și ierburi aromatice. Desigur, nimeni nu ne poate opri să experimentăm.


Guacamole cu chipsuri de cartofi la grătar. Rețeta de guacamole se poate prepara și cu un singur avocado (majoritatea referințelor indică cel puțin două fructe). Cantitatea obținută este pentru două persoane. Se curăță fructul de avocado și se zdrobește într-un castron (se pasează, practic), se taie cubulețe un sfert de ardei capia, două roșii cherry, 1 fir de ceapă verde sau ceapă roșie (mai multă sau mai puțină, în funcție de gust), se amestecă toate cu o lingură de lemn, se sărează, se stoarce un sfert de lămâie (sau jumătate, dacă lămâia este mai mare), se toarnă un fir de ulei de măsline, se amestecă iar. Separat, se gătesc la grătar unul, doi cartofi (se decojează, se taie felii subțiri și se pun pe grătar). După ce sunt gata, se consumă cu pasta de guacamole.

Imagine cu titlu sugestiv

Imagine cu titlu sugestiv

Dacă nu mai aveți chef să gătiți cartofi la grătar, guacamole merge bine și cu pâinea prăjită.

Foto: www.freepik.com