Reţetă ruladă cu mere: ingrediente (pentru 8 bucăţi)
- 1 ceşcuţă cu ulei
- 1 ceşcuţă cu vin alb
- 1 pliculeţ drojdie uscată
- 1 vârf de sare
- făină cât cuprinde (aprox. 300-350 gr)
- 1 kg de mere
- o linguriţă de scorţişoară
O ceşcuţă este echivalentul a 125 de grame; se poate folosi în loc de vin alb, şi vin roşu.
Reţetă ruladă cu mere: mod de preparare
- se amestecă ingredientele lichide – uleiul, vinul -, se pune drojdia uscată, sarea, se omogenizează, după care
- se adaugă treptat făina până se obţine un aluat potrivit de tare şi bun de modelat;
- se lasă deoparte compoziţia, acoperită cu un şervet şi se trece la pregătirea merelor;
- se curăţă merele şi se dau pe răzătoare (se pot da pe răzătoare cu tot cu coajă, pentru că se desprinde de la sine; dacă rămân bucăţi mai mari de coajă, se îndepărtează apoi);
- se pun merele rase într-o oală, pe foc (mic), se presară scorţişoara, se călesc, se iau de pe foc, se lasă la răcit;
- cât timp se răcesc merele, se împarte aluatul în 8 părţi egale şi se aşază pe blatul de lucru;
- se întinde fiecare bucată de aluat cu sucitorul şi se pun în ea câte 3 linguri de mere rase (să nu fie cu vârf, ca să ajungă pentru toate cele 8 bucăţi);
- se rulează şi se pun în tava acoperită cu foaie de copt;
- se lasă la cuptor (la foc potrivit) în jur de 35-40 de minute (şi se verifică după 20 de minute);
- după ce s-au copt, se scot, se pun pe un şervet, se presară zahăr pudră sau se consumă ca atare.
Aluatul poate fi împărţit şi în două bucăţi mai mari (pentru cine nu are timp să întindă cu sucitorul cele 8 bucăţi). Rulada are o textură uşor crocantă la exterior, dar fragedă în interior. Poftă bună!
Foto: www.copiisiparinti.ro