Timp liber

Se apropie Animest, festivalul care aduce cele mai noi animații

Soare, dragoste și optimism – ceea ce realitatea uită să ne arate, o face Animest, o ediție brodată, anul acesta, în jurul ideii de lumină și speranță.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest are loc între 7 și 16 octombrie, la București. Mihai Mitrică, directorul și selecționerul festivalului, declară:

Fie că vorbesc despre dragoste, fie că explorează situațiile de război, poveștile din selecția de anul acesta îi vor ține pe spectatori bine ancorați în scaunele din sălile de cinema, în timp ce coloana sonoră ce însoțește imaginile va fi de fiecare dată o călătorie în sine. E o selecție cu mult soare, dragoste și optimism. Avem cu toții nevoie de asta.

O infuzie de suspans, o doză de umor, povești foarte intime, dar și situații cu care spectatorii vor rezona, indiferent de vârstă, imagini care-ți taie respirația și muzică pe măsură – totul încununat de premii și aplauze primite din partea juriilor marilor festivaluri. Competiția internațională de lungmetraj reunește la această ediție cinci povești excepționale care îi vor convinge chiar și pe cei mai greu de impresionat iubitori de film de animație.

Din Portugalia, țară invitată la cea de-a 17-a ediție, spectatorii sunt invitați să vadă Nayola (r. José Miguel Ribeiro) – poveștile a trei generații de femei din Angola, de-a lungul unui sfert de secol măcinat de război civil: Lelena (bunica), Nayola (fiica) și Yara (nepoata). Trecutul și prezentul se suprapun în filmul care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția de la Annecy.

Imagine din „Aventura mea sentimentală cu căsătoria“

Imagine din „Aventura mea sentimentală cu căsătoria“

De la același prestigios festival de film de animație, unde a primit o Mențiune a juriului, ajunge la Animest Aventura mea sentimentală cu căsătoria / My Love Affair with Marriage, filmul multi-premiatei regizoare Signe Baumane, care îmbină cu măiestrie comedia muzicală, știința, animația și rebeliunea feminină.

Cel mai nou film al regizorului japonez Koji Yamamura a fost distins cu Premiul Contrechamp la ediția din acest an a Festivalului de la Annecy. Zeci de Norduri/ Dozens of Norths este unul dintre cele mai așteptate filme de animație ale anului și propune experiență onirică, foarte intensă, recompusă din amintirile regizorului.

Regizorul Koji Yamamura în studioul său; Foto: www.yamamura-animation.jp

Regizorul Koji Yamamura în studioul său; Foto: www.yamamura-animation.jp

Tot din Japonia, unde a făcut furori pe marile ecrane, vine la Animest Norocoasa doamnă Nikuko/ Fortune Favors Lady Nikuko (r. Ayumu Watanabe), un film de o frumusețe seducătoare și un tribut adus autenticității.

Imagine din „Norocoasa doamnă Nikuko“

Imagine din „Norocoasa doamnă Nikuko“

Spectatorii care l-au cunoscut pe Alessandro Rak la ediția din 2014, atunci când artistul italian a venit la București însoțit de L’arte della felicità – primul său lungmetraj, trebuie să se pregătească pentru o nouă revelație.

Yaya și Lennie – Drumul spre libertate/ Yaya e Lennie – The Walking Liberty, cea mai nouă producție pe care o semnează, spune o poveste dintr-un viitor post-apocaliptic, în care natura își recâștigă drepturile, în timp ce oamenii testează noi formule de organizare socială.

Imagine din „Yaya și Lennie – Drumul spre libertate“

Imagine din „Yaya și Lennie – Drumul spre libertate“

Găsiți mai multe informații despre programul festivalului pe pagina oficială a acestuia!