Bebeluși

Avem un bebe! Ghid de bună purtare pentru musafiri

În vizită la un bebeluș

Chiar dacă există o serie de reguli nescrise atunci când vizităm un nou născut, se poate întâmpla ca nu toată lumea să le cunoască. Pe de altă parte, unii părinți, din jenă sau din prea mult bun simț, „omit“ să le spună musafirilor ce au voie sau nu să facă.

Programați-vă vizita!

Când mami vine cu bebelușul de la maternitate, ideal ar fi să nu o aștepte toate rudele acasă. În prima lună de viață (cel puțin!), numărul vizitatorilor trebuie limitat. Și, de asemenea, tot în prima lună de viață, ieșirile în lume cu bebelușul ar trebui limitate (în special în spațiile foarte aglomerate). Nou născuții sunt ca niște bombe cu ceas – sunt extrem de vulnerabili, se pot îmbolnăvi foarte ușor în urma contactelor cu alte persoane. Și cine își dorește ca bebelușul să ia, de exemplu, o viroză de sezon, doar pentru că cineva a dorit să-l vadă cu tot dinadinsul? Așadar, nu doar că este politicos să trimiteți un mesaj înainte de vizită, ci să și întrebați când puteți veni (părinții au nevoie de timp pentru a se învăța cu cel mic!). Amânați momentul vizitei în cazul în care aveți o boală care se poate transmite ușor!

Spală-te pe mâini imediat cum ajungi în vizită la bebe!

Sfat: întreabă unde te poți spăla, în baie sau în bucătărie. De ce contează acest detaliu? Pentru că unele apartamente pot avea baia lângă camera unde stă copilul şi, cum sunt şanse ca bebe să fi adormit între timp, este posibil să îl trezeşti cu zgomotul apei care curge (nu ai de unde ști cât de sensibil este micuțul/ cât de ușor se trezește). De asemenea, dacă intri în camera copilului, descalţă-te şi nu îl pupa nici pe gură, nici pe mânuțe. În cazul în care simţi nevoia să îl iei în braţe, cere permisiunea părinților. Vor aprecia!

Nu prelungi prea mult vizita!

După ce în viața a doi oameni vine un bebeluș, se schimbă foarte multe, inclusiv programul de somn. Părinții au nevoie să se adapteze la noul ritm, să se familiarizeze cu noua situație, să îl „învețe“, cât de cât, pe cel mic. Și, vor nu vor, stilul de viață li se modifică. Așa că, să nu vă mire dacă nu mai au răbdarea sau predispoziția de odinioară, când erau „singuri pe lume“, nu îi presa nimeni și se puteau întinde la discuții până târziu. Prin urmare, disponibilitatea de a vorbi cu oamenii din jur este redusă, şi nu neapărat din cauza unor intenţii rele; atenţia şi timpul sunt direcţionate acum spre copil. În concluzie, după ce îţi anunţi vizita, este recomandat să nu o prelungeşti prea mult, să te retragi la momentul potrivit.

Vezi și: Siguranța bebelușului în 7 pași simpli