Bebeluși

Bebelușul începe să se rostogolească. Sfaturi pentru mişcări corecte

Exerciții pentru bebeluși

Rostogolirea reprezintă o etapă importantă din dezvoltarea fizică a bebeluşului, cu rol în evoluţia motrică. Rostogolirea este, practic, prima formă de deplasare a celor mici, dintr-un punct în altul.

Mişcările de pe o parte pe alta, de pe spate pe burtică sau invers, au loc, în majoritatea cazurilor, la vârsta de 4-6 luni. Kovács Andrea, fiziokinetoterapeut cu o experienţă de 21 de ani în domeniu şi autoarea cărţii Kinetoterapie prin joacă pune la dispoziţie părinţilor, în volumul amintit, următoarele recomandări pentru rostogoliri corecte:

  • întinşi pe jos, la jumătate de metru de copil, aşteptăm să se întoarcă spre noi;
  • aşezăm copilul pe o parte (sprijinit de canapea/pat) şi aşteptăm să se întoarcă pe burtică (exerciţiul se efectuează pentru ambele părţi);
  • poziţionăm salteaua în plan înclinat (aprox. 30 de grade) şi rostogolim copilul încet pe ea, în jos.

Lucruri de evitat în timpul efectuării exerciţiilor:

  • copilul nu trebuie să fie aşezat pe o suprafaţă foarte moale;
  • copilul se ridică din culcat pe burtă – preferabil este să îl întoarcem mai întâi pe spate, după care să îl ridicăm.

Cartea „Kinetoterapie prin joacă“ Publicată de editura Casa, cartea „Kinetoterapie prin joacă“ conţine 60 de exerciţii de dezvoltare a motricităţii bebeluşilor până în 9 luni, exerciţii selectate din programele fizioterapeuţilor. Exerciţiile sunt ilustrate de Steiner Lídia şi sunt însoţite inclusiv de cuvinte sau cântecele pe care le putem adresa copilului în timpul efectuării mişcărilor.

Articole recomandate:
Exerciţii pentru bebeluşi din poziţia stat pe burtică
8 exerciții pentru bebeluși
Bebe începe să meargă de-a buşilea. Măsuri de precauţie