Bebeluși

„E bine să laşi bebeluşul să plângă“, spun, mai nou, studiile

Lasăm bebelușul să plângă?

Dacă îl lăsăm pe bebe să plângă şi nu îl luăm imediat în braţe, asta nu înseamnă că dezvoltarea emoţională îi este afectată. Cel puţin aşa susţine un studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Anglia, au concluzionat: dacă laşi un bebeluş să plângă, nu îi va fi afectat nici comportamentul, nici ataşamentul. Mai mult, au mai descoperit că bebeluşii lăsaţi să plângă, au plâns mai puţin sau pentru o durată mai scurtă. Eşantionul de studiu are ca target de vârstă 0-18 luni.

Studiul a avut ca punct de plecare un subiect intens dezbătut pe site-urile/ blogurile de parenting, de ceva vreme încoace: Chiar este nevoie să intervenim de fiecare dată când bebeluşul plânge? 

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au urmărit 178 de bebeluşi şi mamele lor, cel puţin 18 luni, şi au evaluat în mod repetat dacă părinţii interveneau imediat când copilul plângea sau dacă îl lăsau, mai rar ori mai des, să plângă. Au observat că diferenţele în dezvoltarea acestora sunt minore până la 18 luni. De fapt, au remarcat că sugarii lăsaţi să plângă până la final de câteva ori şi mai des la 3 luni, au avut la 18 luni reprize de plâns mai scurte.

Ataşamentul copiilor a fost evaluat la 18 luni prin folosirea unei proceduri experimentale standard, testul numit „Situaţia necunoscută“, care estimează cât de puternic este ataşat un copil de cea care are grijă de el, în timpul episoadelor de separare şi reuniune. Comportamentul copilului în prezența și în absența mamei precum și reacția lui la reîntâlnirea cu mama după absența acesteia este factorul esențial în studiul tipului de atașament.

Autorii studiului au descoperit că indiferent dacă părinţii din ziua de azi răspund imediat la plânsul copilului ori îl lasă de câteva ori sau des să plângă, nu le afectează relaţia cu bebeluşul pe termen scurt sau mai lung.

Profesorul Dieter Wolke, cel care a condus studiul, explică: „Trebuie să le acordăm mai mult credit părinţilor şi bebeluşilor. Cei mai mulţi părinţi se adaptează intuitiv de-a lungul timpului şi ajung să <<ghicească>> nevoile copiilor, aşteaptă puţin înainte de a interveni în timpul plânsului, dându-le astfel celor mici oportunitatea să se auto-regleze. Majoritatea bebeluşilor se dezvoltă bine indiferent că părinţii intervin imediat sau deloc în timpul plânsului“.

Citeşte şi: Bebeluşul nu se opreşte din plâns. Ce facem?

Sursă: sciencedaily.com: „Leaving your baby to ‘cry it out’ has no adverse effects on child development, study suggests“