Când cade bontul ombilical? Bontul ombilical se desprinde între a cincea şi a zecea zi de viaţă. Odată ce acesta a căzut, în locul lui va rămâne cicatricea ombilicală sau buricul.
De ce cade bontul ombilical? Dacă în perioada în care bebeluşul se afla în uter, cordonul ombilical era vascularizat şi bogat în sânge, odată ce a fost tăiat, în mod logic, aprovizionarea cu sânge s-a oprit, prin urmare, nu mai primeşte ceea ce l-a „ţinut în viaţă“. În contact cu aerul, oxigenul şi microbii din mediul extern, bontul se usucă şi cade.
Unde duce igiena incorectă? Igiena incorectă a bontului ombilical poate duce la o infecţie generalizată. De ce? Pentru că bontul ombilical poate reprezenta o poartă de intrare pentru microbi şi, în cazul în care se infectează, infecţia s-ar putea generaliza. Or cum nou născuţii au capacităţi reduse de a lupta cu infecţiile – sistemul lor imunitar nefiind încă bine pus la punct – preferabil este să evităm îmbolnăvirea acordând o atenţie specială toaletării corecte a bontului ombilical.
Ce înseamnă toaletarea corectă a bontului ombilical? Fie că bontul ombilical a căzut sau nu, apa poate curge peste bont fără nicio problemă. Preferabil este ca, până ce acesta cade, să nu îi facem bebeşului baie în cădiță, ci cu apă care curge. Cel puţin în prima săptămână de viaţă, este ideal să îl spălăm doar cu apă. În felul acesta, luăm nişte măsuri de precauţie. După ce bontul cade, putem folosi o seară apă, o seară apă și soluție de spălare. Dacă observăm modificări ale pielii, vom şti că produsul nu este potrivit. Încercaţi să alegeţi un produs hipoalergenic şi consultaţi întotdeauna medicul!
Citeşte şi: Băiţa bebeluşului: când, unde şi cu ce se face