Alegerea corectă a scaunului auto pentru bebeluși este o primă măsură de siguranță. Iar pentru a alege corect scaunul auto, urmărim mai multe detalii, printre care: prezența piciorului de sprijin pentru preluarea impactului din față, anti-rebound bar pentru preluarea șocului din spate și sip protect (side impact protect) sau protecție laterală pentru preluarea șocului lateral. Informațiile furnizate de consilierii în acest domeniu sunt de mare ajutor – le găsiți în articolul Cum alegem scaunul auto pentru bebeluși.
Oglinda auto pentru bebeluși. Ce spun studiile? Pentru o supraveghere constantă și îndeaproape a bebelușului, există opțiunea montării unei oglinzi auto, pe tetieră, în fața scaunului auto. Acest accesoriu permite supravegherea copilului fără ca părintele să se întoarcă. Cu toate astea, tentația de a vedea ce face bebe este mult mai mare decât dacă nu ar fi fost oglinda – aflăm din studiul „Are child occupants a significant source of driving distraction?“/ „Sunt pasagerii copii o sursă importantă de distragere a atenţiei la volan?“, publicat pe sciencedirect.com. Concluzia este următoarea: şoferii care l-au supravegheat pe bebe în timpul condusului, doar prin oglinda retrovizoare sau care au montat o altă oglindă şi în faţa scaunului auto, au petrecut 78% din timp uitându-se la cel mic. Cei care nu l-au urmărit prin oglinda retrovizoare, l-au „verificat“ doar 18% din timp (prin urmare, atenția a fost direcționată mai mult spre trafic și spre șofatul în sine).
Suntem în mașină și plânge bebe. Ideal este ca drumurile cu mașina, când avem un nou născut pe scaunul din spate, să fie cât mai scurte. Dacă începe să plângă, evităm să întoarcem capul brusc spre el și căutăm, pe cât posibil, un loc unde să oprim. Este o variantă mai sigură. Atunci când drumurile sunt mai lungi, ne asigurăm că bebe are tot confortul pentru a se simți bine – de la scaunul auto, până la hainele cu care este îmbrăcat (supraîncălzirea este unul dintre motivele de plâns ale celor mici). Expunerea directă la razele soarelui este, de asemenea, de evitat (parasolarele sunt o soluție).
Cum ocupăm timpul bebelușului când acesta este mai mare, iar drumul cu mașina mai lung? În timpul unei călătorii mai lungi cu mașina, sunt șanse ca bebelușul să se plictisească rapid dacă nu doarme. O jucărie de pluș sau alte jucării care îi plac, un playlist cu o muzică liniștitoare, ar fi câteva soluții care să-i ocupe timpul. Însă nu uitați de regula celor două ore! Pe pagina siguranta-auto-copii.ro, experții și consultanții în siguranța auto a copiilor recomandă:
- „în cazul nou născuților și a bebelușilor prematuri, scaunele auto trebuie să aibă o poziție cât mai apropiată de cea orizontală;
- în primele luni de viață, se evită deplasările pe distanțe foarte mari;
- în timpul călătoriei cu mașina, se supraveghează întotdeauna bebelușii mici;
- în cazul călătoriilor mai lungi, se fac pauze, în primele luni, la 30 de minute, apoi, de la 6 luni (când poate sta în șezut), la două ore;
- oprirea mașinii se face în condiții de siguranță (parcări, benzinării), iar copilul se scoate din scaun în timpul opririi.“
Foto: www.freepik.com