Bebeluși

Cum evaluăm eficienţa suptului la bebeluşi în 24 de ore

Alăptarea bebelușului

Pentru a evalua corect dacă bebeluşul s-a hrănit suficient, este important să fim atenţi la următoarele detalii: numărul de mese, culoarea urinii şi culoarea scaunului.

1. Minimum 8 mese în 24 de ore! Majoritatea bebeluşilor mănâncă la 2-3 ore, prin urmare, numărul de mese trebuie să fie de cel puţin 8. Dacă nu are cel puţin 8 mese, îl trezim să mânânce. După ce se trezeşte, în mod normal, dă primele de semne de foame – devine activ, întoarce capul stânga-dreapta, deschide gura, scoate limba, îşi bagă mânuţele în gură. Când mănâncă bine, doarme mai mult, când mănâncă mai puţin, se poate trezi mai repede – aceste detalii vor fi observate pe parcurs de către mamă şi ceea ce are ea de făcut este să se gândească de ce a mâncat mai puţin sau mai mult. Pentru informaţii suplimentare, v-ar putea fi de folos articolul „Ataşarea corectă la sân a bebeluşului“.

2. Sugarul trebuie să aibă cinci-şase urini clare, fără cristale de uraţi! Când un bebeluş mănâncă bine, este şi hidratat bine, iar urina lui este limpede, şi nu închisă la culoare. La fel ca în cazul unui adult – când consumăm o cantitate suficientă de lichide, urina este galben transparent, şi nu portocalie (amănunt care indică o deshidratare). Atenţie! La bebeluşul de 3-4 luni, cu pauză de noapte cu somn de şase ore, este posibil ca în urina de dimineaţă să se observe acele cristale de uraţi, însă acesta nu e un motiv de îngrijorare în condiţiile în care urinele din timpul zilei sunt clare, iar el mănâncă bine. Însă, la un nou născut, aceste cristale de uraţi pot duce cu gândul la o deshidratare, cauzată de faptul că nu a mâncat suficient.

3. Scaunul să fie galben, cu grunji de grăsime! Începând cu ziua a treia, a patra de la naştere, colostrul începe să se modifice. Laptele de la început de masă poate fi transparent, apos, după care, pe măsură ce bebeluşul suge din sân, devine din ce în ce mai dens, mai intens colorat, mai alb, uneori chiar gălbui lucios. Laptele apos, de la început, conţine o cantitate mare de lactoză – or lactoza, fiind dulce, ţine de sete, însă nu de foame, dar satisface bebeluşul. Lactoza este bună pentru hidratare, dar pe măsură ce bebe continuă să sugă, lactoza scade şi creşte cantitatea de grăsime. Laptele acela, intens colorat, mai alb, uneori gălbui lucios este un lapte gras. De-aici şi scaunele galbene, cu grunji de grăsime. În concluzie, este esenţial ca sânul să se golească bine, pentru ca bebe să ajungă la laptele gras, hrănitor.

Articolul are ca sursă de documentare cursurile de alăptare organizate de Bebe Tei şi copiisiparinti.ro.