Bebeluși

Cum folosim serul fiziologic când curăţăm ochii bebelușului

Igiena ochilor la bebeluși

Poate că la prima folosire a serului fiziologic va părea complicat să ştergem ochii bebeluşului, însă, dacă urmăm cu atenţie anumiţi paşi, trecem şi „hopul“ acesta:

Serul fiziologic nu se foloseşte zilnic, pentru că în felul acesta îi agresăm ochii bebeluşului. În situaţia în care secreţiile sunt abundente şi au culoarea galben-verzui (caz în care vorbim de nişte depuneri), intervenim suplimentar (în afară de apă) cu ser fiziologic. Rolul lui este de a curăţa şi de a evita aducerea altor microbi.

Înainte de orice, este bine să ştim că serul fiziologic nu trebuie să fie rece. Bebeluşul va simţi diferenţa de temperatură şi, prin urmare, va reacţiona. Îl punem puţin în apă caldă (nu fierbinte!), după care îl folosim.

În afară de ser fiziologic, mai avem nevoie de comprese sterile. Important: folosim două comprese sterile, câte una pentru fiecare ochi, chiar şi atunci când îi spălăm ochii dimineaţa, cu apă.

Cum folosim serul fiziologic? După ce ne asigurăm că serul nu este rece, ţinem capul copilului cât mai fix, în palme (cu antebraţele), picurăm serul, îl lăsăm câteva secunde, apoi îl îndepărtăm (de la partea curată spre partea murdară, şi nu invers). Odată folosite compresele, le aruncăm.

Articole recomandate:
Prima băiţă, primul „obstacol“
Zi de zi, noapte de noapte, învățăm să fim părinți
Bebeluşul la două luni
Primii dințișori: semne și simptome ale erupției dentare
Igiena intimă la bebeluși: 4 reguli de bază