Până la urmă un copil nu are nevoie de multe lucruri odată ce a trecut la hrana solidă. În afară de hrana propriu-zisă, un scaun sigur și confortabil, o masă și un recipient pentru mâncare ar putea fi suficiente.
În ceea ce privește alegerea scaunului de masă, Andrei Ulmeanu, consilier Bebe Tei, sugerează ca atât masa, cât și spătarul să fie reglabile – masa, pentru a-i asigura în timp spațiul de care are nevoie, odată cu creșterea lui; spătarul, pentru a-i oferi o poziție mai relaxantă pentru coloană. Mai multe detalii aflați din articolul Cum alegem scaunul de masă pentru copil.
În cazul în care îl țineți pe cel mic în poală, asigurați-vă că vă protejați cu un prosop, halat sau șorț. Având însă scaunul lui și, implicit, locul lui la masă, copilul va ști că urmează momentul mesei și-l va asocia cu rutina lui.
Lingurița pentru copii – să nu vă uimească faptul că, în ciuda numeroaselor modele pe care le-ar putea avea la îndemână, alege să mănânce cu mâna! Face parte din acomodarea lui cu alimentele și din exercițiul de a prinde alimentele cu mâna. Treptat, va trece la linguriță, pe care la început o va ține cu stângăcie și încăpățânare, dar, pe parcurs, din ce în ce mai bine. După care vine furculița cu dinți mici și neascuțiți (chiar dacă unii preferă tot furculițele cu care mănâncă mami sau tati). Tacâmurile pentru copii trebuie să fie din materiale neiritante și să aibă mânere mai late (pentru a fi ținute mai bine).
Baveta – iată un accesoriu indispensabil! Din ce în ce mai prezente sunt bavetele din plastic, datorită ușurinței cu care se curăță, unele prevăzute cu reținătoare pentru firimituri, în partea de jos. Se poartă, de asemenea, și cele care acoperă nu doar pieptul, ci și brațele. Dacă sunteți mai stricți cu curățenia, util este și un covoraș din material plastic, de folosit la momentul mesei (ușor de curățat și de strâns).
Farfuria poate fi compartimentată sau nu, oricum copilul va amesteca mâncărurile în cazul în care are mai multe tipuri de alimente (pe măsură ce crește și își formează gusturile, e posibil să prefere farfuriile compartimentate pentru că nu îi place, de exemplu, să amestece piureul de morcovi cu oul fiert). Există castronașe cu ventuze, care se prind de masă sau de tăvile scaunelor, asigurând în felul acesta o siguranță mai mare.
Cana cu cioc îl ajută să facă mai ușor trecerea de la alăptat sau hrănitul cu biberonul la cănuță și să învețe să nu verse prea mult pe lângă.
Foto: www.pexeles.com – AMSW Photography – Alisha Smith Watkins