Sfatul specialistului

Cum alegem scaunul de masă pentru copil

Alegerea unui scaun de masă pentru copii este o decizie importantă. Atât timp cât scaunul va fi folosit zilnic pentru o bună perioadă de timp, este bine să avem în vedere mai multe criterii.

Andrei UlmeanuAndrei Ulmeanu, consilier în magazinul Bebe Tei (puericultură mare), din Plaza România, ne oferă mai multe detalii despre criteriile de alegere a unui scaun de masă pentru copii, ținând cont de confortul acestora, dar și de cel al părinților.

Varianta 2 în 1. Mulți părinți aleg varianta de scaun 2 în 1, și-atunci optează pentru un brand certificat de producere a scaunelor de masă care să poată fi folosite de la naștere. Acest lucru presupune că scaunul se utilizează încă din faza de sugar (în poziția de șezlong, desigur, adică întins pe spate), apoi în funcție de nevoile copilului, inclusiv cea când intră în etapa de diversificare și poate sta în șezut. Avantajul acestor scaune este că, în momentul în care muți spătarul, se mută și șezutul, oferind practic o poziție asemănătoare cu cea a unei scoici auto.

Confortul copilului. Scaunele de masă pentru copii sunt recomandate, în general, începând cu vârsta de 6 luni. Confortul copilului este primul criteriu după care le alegem. Ce se înțelege prin confortul copilului? În primul rând, măsuța trebuie să fie reglabilă – pe de o parte, deoarece copilul va crește și va avea nevoie de mai mult spațiu, pe de altă parte pentru că unii copii se simt complexați dacă au lângă ei masa părinților și, prin urmare, se dau mai în față  ca să poată mânca, așa cum alții, de exemplu nu au nici un fel de problemă. Apoi, la fel de important, este să se regleze și spătarul. Spătarul reglabil oferă o poziție mai confortabilă copilului, mai relaxantă pentru coloană – să nu uităm că unii copii rămân în scaun și după ce mănâncă, iar alții chiar adorm. Prin urmare, un scaun de masă cu mai multe funcții devine mai util și, automat, mai practic. Și, nu în ultimul rând, toate scaunele de masă trebuie să fie dotate cu centuri în 5 puncte.

Confortul părintelui. Dacă pe copil îl ajută cât de confortabil se simte pe scaun sau cât de aproape de masă este, părintelui îi sunt utile alte detalii: măsuța să fie detașabilă pentru a putea fi spălată, scaunul să se plieze sau să aibă roți ca să poate fi mutat din bucătărie în altă cameră. De asemenea, părinții mai sunt interesați și de cât de ușor se spală scaunul (există huse care necesită spălare și altele pe care doar le ștergi cu un șervețel). Înălțimea scaunului este un alt amănunt: scaunele sunt reglabile pe înălțime, pot porni de la o distanță de 30 cm față de sol și ajunge până la înălțimea mesei pe care o are familia respectivă. Oricare ar fi aspectele vizate, discutați-le cu un consilier pentru a alege varianta cea mai potrivită!

Citește și: Cum alegem scaunul auto pentru bebeluși