Simţul tactil, regele simţurilor. Când bebeluşii duc la gură un obiect, ei îl ating cu gura: e felul lor de a-l „degusta“. Ei văd obiectul respectiv şi se folosesc de mână pentru a-l apuca. Îl aud, dacă este un obiect zornăitor. Văz, auz, gust – toate sunt în legătură cu simţul tactil, comunică între ele, creează împreună o percepţie a lumii din jur, sau măcar a unei părţi, a unei idei din ceea ce înseamnă lumea din jur.
Scurtă istorie a simţului tactil. Prin atingeri, deci implicit prin simţul tactil, se stabilesc şi primele contacte cu bebe, în faza intrauterină – atunci când mama îşi mângâie burta, iar bebe reacţionează, este o dovadă că simţul tactil este mai receptiv decât simţul auditiv. Simţul tactil începe să se formeze foarte devreme, receptorii pipăitului apărând chiar din stadiul embrionar. Etapele formării simţului tactil sunt: mai întâi apar receptorii din jurul gurii, după aceea se răspândesc pe întreaga faţă, pe palme, tălpi, vârful degetelor.
Masajul bebeluşului sau beneficiile atingerilor blânde. Prin atingeri, bebe se va relaxa, dar mai mult de-atât, se va simţi în siguranţă – atingerile devin în felul acesta un instrument de comunicare. Beneficiile masajului sunt nenumărate٭: stimulează sistemul nervos, cardiovascular şi respirator, sistemul imunitar şi hormonal. Prin masaj, însuşi simţul tactil se dezvoltă. Mai mult, pune în mişcare fluidele corpului şi ajută la dezvoltarea muşchilor şi a oaselor (masajul este cu atât mai important în perioada lui de inactivitate, când încă nu merge, nu se târâie, are mobilitate limitată). Nu în ultimul rând, îl calmează şi îl relaxează.
Produse pentru masajul bebeluşului. În privinţa produselor pentru masajul bebeluşului, în mod cert ştii că sunt recomandate cele create special pentru pielea lor delicată. Mai multe detalii despre masajul bebeluşului, găseşti în articolul Masajul bebeluşului de la A la Z: cum se face, ce produse folosim.
Te-ar putea ajuta şi:
Masajul bebeluşului: cărţi de referinţă din acest domeniu
Exerciţii pentru bebeluşi din poziţia stat pe burtică
٭Masajul pentru bebeluş. Ghid practic – Sophie Dumoutet, Larousse, Ed. Litera, traducere din limba franceză: Geanina Tivda (p. 9)