Bebeluși

Masajul bebeluşului: cum se realizează şi ce avantaje are

Este unul dintre momentele preferate ale bebeluşului, pentru că îi induce o stare de calm, dar mai ales pentru că este în conexiune cu cea care i-a dat viaţă.

Dr. Diana Spînu, medic dermatolog, vorbeşte în clipul „Hidratarea şi masajul bebeluşului“, realizat de Bebe Tei împreună cu Klorane, despre importanţa masajului la bebeluşi şi despre cum se realizează acesta pas cu pas.

  • temperatura camerei în care se află bebeluşul trebuie să fie între 24 şi 25 de grade Celsius;
  • masajul se realizează dinspre extremităţi spre torace, cu mişcări blânde, dar ferme;
  • pe burtică faceţi mişcări uşoare, în sensul acelor de ceasornic;
  • folosiţi produse speciale pentru pielea bebeluşului, cu proprietăţi intens emoliente şi calmante.

Masarea bebeluşului încă din primele săptămâni de viaţă contribuie la dezvoltarea armonioasă a micuţului şi, în acelaşi timp, are un rol important în apropierea dintre mamă şi copil. Contactul fizic, piele pe piele, îi stimulează producţia de oxitocină, considerat hormonul dragostei şi al ataşamentului.

Masajul are un efect pozitiv şi asupra somnului, în timpul mişcărilor exercitate asupra lui, blând, dar ferm, bebeluşul învaţă să se destindă, să se relaxeze. Melatonina, numită şi hormonul somnului, este un alt hormon secretat când este masat.

Masajul favorizează luarea în greutate, ajută procesul de digestie, stimulează circulaţia sângelui, dar mai presus de orice rămâne un mijloc non verbal de comunicare cu mama, prin care el primeşte semnale tandre că este în siguranţă.

Dacă bebeluşul este prematur sau are probleme de sănătate, este recomandat să consultăm medicul specialist înainte de a pune în practică ritualul masajului.

Citeşte şi: Ce înseamnă ataşarea corectă la sân a bebeluşului