Bebeluși

Nou născutul: 5 repere legate de dezvoltarea lui

Primele 28 de zile din viața bebelușului sunt suficient de expresive încât să ne facem o idee despre mica lui personalitate. Cu cât trece timpul, cu atât îl învățăm mai bine și ajungem să-i anticipăm nevoile și să îi dezlegăm limbajul.

Mișcări la nivelul buzelor și a feței: Își mișcă buzele când îi este foame, simulând actul suptului, și mușchii feței, sugerând zâmbetul. Sunt memorabile momentele când bebe zâmbește în somn.

Mișcări la nivelul mânuțelor, a degetelor: Apucă involuntar (mișcarea urmând să se dezvolte) și când apucă, nu își folosește degetul mare. În general mișcările sunt dezorganizate, uneori agitate și destul de numeroase.

Somnul – ziua și noaptea. În cazul somnului nou născutului, este important de urmărit cât de mult doarme. Unii bebeluși se trezesc mai des noaptea și cer de mâncare, alții, dimpotrivă, dorm mai mult. Citiți aici cum anume trebuie să procedați! Somnul și veghea, în linii mari, sunt egal repartizate ziua și noaptea. Există mai multe tipuri de somn, iar foamea îl poate uneori perturba.

Simțul tactil, văzul, auzul, mirosul. Îl deranjează scutecul umed și îl relaxează contactul piele pe piele, atingerea mamei, luatul în brațe, mângâiatul pe spate. Nu îi plac zgomotele și lumina puternică. Mirosul, de asemenea, este bine dezvoltat.

Cum își exteriorizează nevoile. Plânsul și țipătul sunt principalul lui mod de a comunica. Diferitele tipuri de plânset indică nevoi diferite – toate se învață treptat, astfel încât mama va ști să deosebească între țipătul de foame și cel de oboseală. Este important să i se răspundă de fiecare dată când plânge.