Când simţi nevoia să iei o pauză, iei pur şi simplu o pauză – este singurul mod prin care îţi poţi reîncărca bateriile pentru a merge mai departe. Gândul amânării acestei pauze nu face decât să adâncească sentimentul de neputinţă.
Evalueză cât mai obiectiv volumul de muncă, îndrăzneşte să ceri ajutor, acceptă-l, renunţă la ideea că îţi doreşti să faci totul – fie că e vorba de îngrijirea unei case, fie de a unui copil.
Cere, aşadar, ajutor pentru curăţenie, detalii administrative, gătit, supravegherea copilului – cu toţii avem limite, iar o pauză de la munca noastră nu face decât să ne împrospăteze forţele.
Găseşte o activitate fizică potrivită stării în care te afli – uneori o plimbare banală poate face minuni. Descarcă-ţi energia prin diverse activităţi – în casă sau în afara casei; important este să te îndepărteze puţin de rutina îngrijirii copilului.
Chiar dacă e vorba de reorganizarea hainelor de vară în dulap, de selectarea obiectelor vestimentare vechi (pe care nu le mai porţi), de mersul la chioşcul din colţ ca să îţi iei o îngheţată, orice tip de mişcare este binevenit.
Şi, nu în ultimul rând, vorbeşte atunci când simţi că nu mai poţi! Prieten, rudă, om apropiat, ajutor specializat, vorbeşte cu cineva! Schimbul de păreri ajută şi ne încurajează, ne face să nu ne mai simţim singure pe lume. Să-i spunem partenerului ceea ce simțim! S-ar putea să ne fie mult mai bine după…
Atunci când comunicăm deschis cu partenerul, când deschidem un dialog de la om la om, sunt multe șanse ca după aceea să ne simțim mai bine. Discuția va deveni cu atât mai productivă dacă și partenerul va fi încurajat să spună ce gândește și cum percepe, la rândul lui, această nouă perioadă din viața sa.
Foto: www.freepik.com