Bebeluși

Prima masă solidă a bebelușului

Trecerea la hrana complementară, introducerea treptată a alimentelor solide, se face în jurul vârstei de 6 luni (în cazul unora mai devreme, a altora, puțin peste 6 luni). Bebe învață, pas cu pas, să ducă hrana solidă de pe buze spre gât și să o înghită.

Nu este obligatoriu ca toți bebelușii să se arate entuziasmați de această tranziție, de la hrana lichidă la hrana solidă. Cu timpul însă se vor obișnui și vor dori apoi să apuce ei lingurița, să o țină și să ducă mâncarea singuri la gură.

Chiar dacă este posibil să dea semne că este interesat de hrana solidă mai devreme (între 4 și 6 luni), recomandările precizează ca perioadă potrivită pentru a începe diversificarea alimentației, vârsta de 6 luni. Iată argumentele: sistemul digestiv este mai matur și, prin urmare, mai pregătit să digere și altceva în afară de laptele matern sau lapte formulă; poate sta în șezut și se poate apleca în față; are un control mai bun al capului; întoarce capul pentru a arăta că e sătul; arată interes față de mâncarea consumată de cei din jur (încearcă să o apuce cu mâna și să o ducă la gură); bea lapte mai des și, chiar dacă golește sânul/ biberonul, încă îi este foame.

De la vârsta de 6 luni, și necesarul de energie se modifică – au nevoie de mai multă energie, sunt mai mari, se mișcă mai mult, sunt mai dinamici, simt nevoia, în consecință, să mănânce mai mult. Laptele singur nu mai este suficient. Pe de altă parte, felul în care laptele matern s-a adaptat nevoilor sugarilor, în primele 6 luni de viață (în funcție de vârstă, stadiul de dezvoltare și chiar moment al zilei) este fabulos; de la 6 luni, însă, se complementează cu hrana solidă.

Recomandările OMS privind primele mese solide ale bebelușilor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca, în primele săptămâni de diversificare, hrana solidă a bebelușului să fie similară ca textură unui piure lichid sau chiar a unei supe-creme, astfel încât copilul să treacă gradual de la consistența laptelui spre alte alimente solide. Reflexul înnăscut de supt și înghițit se reduce treptat și va fi înlocuit de cel de masticație (prin mișcări conștiente); după piureul lichid, în jurul vârstei de 8 luni, se introduc alimente solide care pot fi ținute în mână, duse la gură și mestecate. Varietatea crește prin adăugarea unui aliment nou la câteva zile pentru a vedea cum este tolerat de cel mic.

Pentru o primă experiență pozitivă în ceea ce privește prima masă solidă a bebelușului, alegeți un moment când este binedispus, de exemplu, la 30 de minute după ce a primit porția de lapte. Nu îl forțați să ia întreaga cantitate. Optând pentru diversificarea clasică, care presupune modificarea treptată a texturii, bebelușul poate ajunge să consume o varietate mai mare de alimente și să fie expus astfel la diferite arome și gusturi, hrana solidă oferită îndeplinându-i cerințele nutriționale.

Referințe: „L’introduction des aliments solides chez l’enfant âgé de 6 à 7 mois“ – www.passeportsante.net; „Cartea bebeluşului“ – autori: Birgit Gebauer-Sesterhenn şi dr. Manfred Praun, traducere: Doina Elisabeta Mihalcea şi Octavian Brândeu, editura: Mladinska Bucureşti, p. 214-215); „Mâncare pasată sau bucăți – cum începem diversificarea?“ Nutriționistul răspunde.