„Mâncare pasată sau bucăți – cum e mai bine să începem diversificarea alimentației bebelușului?“ – iată o întrebare care, în ultimii ani, pare să împartă alegerile părinţilor în două tabere: tradiţionale şi moderne. Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, ne face o serie de recomandări:
Tranziţia de la hrana lichidă la hrana solidă. Ca adulți, să ducem mâncarea la gură, să mușcăm, să mestecăm și să înghițim este un proces automat, dar trebuie să ne amintim că pentru cei mici este un proces nou pe care trebuie să îl învețe pas cu pas, introducerea alimentelor solide trebuind să se facă treptat. Se începe cu o masă solidă pe zi, după care, în timp, se măresc cantitatea de alimente și numărul de mese. La fel ar trebui procedat și cu textura, așa cum ne este recomandat și de către Organizația Mondială a Sănătății: în primele săptămâni de diversificare, hrana solidă a bebelușului să fie similară ca textură unui piure lichid sau chiar unei supe-creme, astfel încât copilul să treacă gradual de la consistența laptelui spre alte alimente solide.
Ce urmează după piureul lichid/ supa cremă? După piureul lichid sau supa cremă, consistența se modifică către piure, pentru ca, în jurul vârstei de 8 luni, copilul să poată primi alimente solide care pot fi ținute în mână, duse la gură și mestecate. Varietatea crește prin adăugarea unui aliment nou la câteva zile pentru a vedea cum este tolerat de cel mic. Cu această metodă, părinții modifică succesiv, în funcție de cererea copilului: textura, cantitatea și numărul de mese de hrană solidă.
Avantajele diversificării clasice. Optând pentru diversificarea clasică, care presupune modificarea treptată a texturii, bebelușul poate ajunge să consume o varietate mai mare de alimente și să fie expus astfel la diferite arome și gusturi, hrana solidă oferită îndeplinându-i cerințele nutriționale. Schimbarea graduală a texturii hranei se face atunci când copilul este pregătit să o accepte. Pentru unii, această vârstă poate fi 7 luni, pentru alții 8-9 luni, deoarece fiecare copil are ritmul lui.
Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.
Citeşte şi alte articole scrise de specialistul în nutriţie:
„Am început diversificarea alimentaţiei bebeluşului. De câte ori îi pot da ouă într-o săptămână?“
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce şi fructe?“
„Avocado, struguri, peşte – când le introducem în alimentaţia bebeluşului?“