Sfatul specialistului

„Am început diversificarea alimentaţiei bebeluşului. De câte ori îi pot da ouă într-o săptămână?“

Există o mulțime de mituri și păreri contradictorii cu privire la introducerea oului în alimentația celui mic.

Când se introduce oul în alimentaţia bebeluşului? Care este cantitatea recomandată? Sub ce formă îi oferim acest produs? – Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, răspunde:

Este recomandat să se introducă oul întreg în primul an de viață al copilului, ideal chiar în primele luni de diversificare. Personal, am întâlnit și consiliat copii cu alergie la albuș, dar care pot tolera fără probleme gălbenușul. Sau invers. De aceea, recomand introducerea pe rând, începând cu gălbenușul și continuând la o săptămână distanță cu albușul, pentru a observa reacțiile copilului.

Oul, fiind un aliment complet, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copilului. Este o sursă bună de proteine, colină și acizi grași esențiali, de fier și vitaminele A, D, E și B12. Fiind bogate în proteine, ouăle vor sprijini creșterea și dezvoltarea copilului. Au un gust delicat, de care cei mai mulți bebeluși și copii mici se bucură.

Nu există limită la numărul de ouă pe care îl putem consuma, atât noi adulții, cât și copiii. Însă există o recomandare cu privire la cantitatea zilnică de proteine pe care ar trebui să o consumăm. Ideal, nu se administrează și un ou întreg şi o porție generoasă de carne în aceeași zi, cel puţin, nu cantități mari din ambele alimente. În ziua în care oferiți ou întreg celui mic, diminuați cantitatea de carne.

Un ou are aproximativ 6-7 g de proteină. Dacă în ziua în care alegeți ca oul să facă parte din meniul copilului, un iaurt oferit la cină sau la gustare, împreună cu un ou la prânz sau la mic dejun, vor asigura necesarul proteic zilnic al copilului pentru ziua respectivă.

Din acest motiv, pentru o diversitate alimentară, este suficient să se ofere oul întreg, ca atare, o dată – de două ori pe săptămână, pentru a putea acoperi restul zilelor cu alt tip de proteine, de origine animală sau vegetală. Pe lângă ouăle consumate fierte, omletă, poșate etc, se pot folosi ouă și în preparate precum brioșe, clătite, sufle-uri, budinci sau găluști.


Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.


Articole recomandate:

„Cum am putea preveni constipația, la copii, prin alimentație?“ Nutriţionistul răspunde
Cacaua raw – când o introducem în alimentația copilului?
Ce alimente ar trebui evitate sau limitate în meniul copiilor de 1-3 ani? Nutriţionistul răspunde