Sfatul specialistului

„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce şi fructe?“ Nutriţionistul răspunde

Sunt copii cărora pur și simplu nu le place gustul fructelor sau acceptă să consume doar două-trei fructe, prin rotație. Copiii sunt diferiți, mai ales când vine vorba de preferințele alimentare.

Fructele sunt în mod natural sărace în calorii, bogate în fibre și încărcate cu vitamine și minerale esențiale pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă – motive pentru care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al copilului. Dar cum i-am putea ajuta pe cei mici să consume mai multe fructe sau să le accepte în condiţiile în care le agreează gustul. Cosmina Niţu, specialist în nutriţie, răspunde:

  • Mâncați împreună! Dacă mâncați des fructe în fața copiilor, este posibil ca aceștia să dorească și ei să guste, chiar să ajungă să consume o cantitate mai mare de fructe, în timp.
  • Oferiți fructele feliate sau cubulețe! Nu le oferiți fructul întreg, poate fi copleșitor pentru ei sa vadă un măr întreg pe care trebuie să îl mănânce. Feliați mărul și oferiți-i pentru început 1-2 felii.
  • Lăsați-i să-și aleagă fructele! Mergeți împreună la cumpărături și lăsați-i să își aleagă singuri ce fructe doresc să pună în coș. Acasă vor dori să le spele și să le guste.
  • Încercați mai multe tipuri de fructe! Oferiți-le fructe sub diverse forme și texturi, încercați cu fructe sub formă de înghețată, smoothie colorat, compot, nectar, proaspete, dar și sub formă de suc 100%, proaspăt stors. Îi va ajuta să descopere gustul și să le accepte în timp și ca atare, crude.
  • Fiți inventive! Apelați la internet și inspirați-vă, pentru a obține decoruri inedite pe farfuriile celor mici. Chiar dacă nu aveți neaparat un talent artistic, există multe fotografii din care vă puteți inspira pentru a crea o poveste colorată din fructe sau legume crude. Copiii vor fi extrem de încântați și este posibil să vă surprindă când vor dori să le preparați zilnic astfel de farfurii. Îi puteți ruga să vă și ajute să pregătiți împreună farfuria, lăsați-i pe ei să aleagă fructele pe care le doresc și, în timp ce o pregătiți, povestiți-le despre beneficiile fructelor.
  • Nu renunțați! Mulți copii resping anumite alimente nu pentru că nu le place gustul. Poate fi culoarea cea care nu le place sau textura sau combinația în care le-a fost oferit alimentul respectiv. Încercați să îi oferiți un fruct de minimum 10 ori, sub diverse forme, în diverse combinații, înainte de a alege să îl excludeți din alimentația copilului pentru o perioadă.

Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.


Articole recomandate:

„Cum am putea preveni constipația, la copii, prin alimentație?“ Nutriţionistul răspunde
Cacaua raw – când o introducem în alimentația copilului?
Ce alimente ar trebui evitate sau limitate în meniul copiilor de 1-3 ani? Nutriţionistul răspunde