Avocado este un fruct care se regăseşte des în recomandările nutriţioniştilor, indiferent de vârsta celui care îl consumă. Cu toate acestea, nu toată lumea iubeşte avocado. Aşa că, dacă cel mic îl va respinge, poate e nevoie să se familiarizeze cu el şi să încercaţi, în timp, diferite combinaţii. Pentru început, se introduce, începând cu vârsta de 6 luni, o cantitate mică: o treime/ un sfert (în funcţie de dimensiune) este suficient.
Revenind la combinaţii cu alte fructe, nutriţionistul recomandă să fie amestecat cu banană şi karob, obţinându-se astfel delicioasa „ciocolată“ a bebelușului. Citiţi în articolul Avocado în alimentaţia bebeluşului mai multe informaţii privind acest fruct – de la proprietăţi până la detaliile care ne indică dacă este copt şi numai bun de mâncat.
Strugurele este, comparativ cu avocado, un fruct cu un gust foarte specific, poate de aceea este preferat în meniul alimentaţiei celor mici. Însă, atenţie, oricât de aromaţi ar fi, strugurii întregi sunt consideraţi alimente cu risc de sufocare în cazul micuţilor sub 4 ani. De aceea, atunci când se introduc în alimentaţie, se curăţă de coajă în cazul în care e mai groasă, se scot sâmburii şi se blenduiesc. Acestea sunt doar câteva detalii legate de struguri. Aflaţi şi cum se aleg, cum se oferă bebeluşilor peste 9-10 luni şi, de asemenea, copiilor, în articolul Am trecut bebeluşul la hrană solidă. Pot să îi dau struguri?, semnat de nutriţionist.
Când vine vorba de introducerea cărnii în alimentaţia bebeluşului, din păcate, peştele nu este una dintre primele alegeri ale părinţilor. Nutriţionistul recomandă vârsta de 7-8 luni ca perioadă când poate fi degustat de bebe, mai exact, după ce s-a familiarizat cu fructe, legume, cereale. Ca specii de peşte, sugerează peştele alb (şalău, cod), bineînţeles, în porţii mici. Articolul Când introducem peştele în alimentaţia copilului? conţine şi alte detalii de folos: cum îl pregătim, cum îl preparăm, ce tipuri de peşte sunt indicate celor mici şi cum arată semnele de alergie la peşte.
Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.