La ce vârstă introducem avocado în alimentaţia bebeluşului?, Cum ne dăm seama dacă este potrivit de copt?, Cu ce legume sau fructe poate fi combinat? – sunt câteva dintre întrebările pe care ni le punem privind acest fruct. Nutriţionistul răspunde:
Există alimente cu aromă puternică, pe care le folosim în cantități mai mici pentru a nu modifica mult gustul preparatului, și alimente mai neutre, pe care le folosim în cantitate mai mare, știind că nu modifică mult gustul preparatului final. În această a doua categorie se află avocado – un fruct cu gust neutru, între unt și nuci, cu textură păstoasă, cremos.
Cum prevenim eventuale reacţii?
Şi în cazul fructului avocado, vom respecta regula celor două-trei zile de pauză. Se introduce întâi o cantitate mică, pentru a observa dacă este pe placul copilului. Pentru că are un aport ridicat de grăsimi, o treime sau un sfert din fruct (în funcţie de dimensiune) este suficientă pentru o porţie.
La ce vârstă introducem avocado în alimentaţia bebeluşului?
Textura sa moale și cremoasă îl face un aliment ideal pentru începutul diversificării, putând fi introdus începând cu vârsta de 6 luni. Combinat cu banană și karob, obținem delicioasa „ciocolată“ a bebelușului.
Cum îl alegem, cum ne dăm seama că este potrivit de copt?
Ideal este să alegem varianta bio; apoi, pentru a ne da seama dacă este copt, îl apăsăm uşor cu degetul – dacă lasă o urmă uşoară, înseamnă că poate fi consumat. Dacă nu, îl punem într-o pungă de hârtie, pentru două-trei zile, până se va coace.
Ce proprietăţi are avocado?
Deşi este un fruct, conţine foarte puţine zaharuri, având un indice glicemic scăzut. Este bogat în grăsimi bune (grăsimi mononesaturate), proteine, fibre (aproximativ 6-7g / 100 g avocado), vitamine şi minerale (potasiu, vitaminele A, E). Este perfect atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate. Poate fi mixat cu brânză, fructe (banana este un exemplu), în budinci cu chia, poate fi combinat, împreună cu alte ingrediente, cu cereale (fulgi de ovăz, mei, orez), cu legume (dovleac, broccoli, ţelină etc.), dar poate fi folosit și pe post de maioneză, pentru a lega diverse preparate.
Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.
Articole pe aceeaşi temă:
Ce alimente evităm sau limităm în meniul copiilor de 1-3 ani?
Când introducem peştele în alimentaţia copilului?
Am trecut bebeluşul la hrană solidă. Pot să îi dau struguri?