Sfatul specialistului

Am trecut bebelușul la hrană solidă. Pot să îi dau struguri?

Încă de la începutul diversificării alimentației se pot introduce aproape toate alimentele, cu mici excepții. Nu există o ordine impusă a introducerii alimentelor noi în meniul copilului.

Cu toate acestea, deși copiii pot primi majoritatea alimentelor din momentul în care au ajuns la vârsta de 6 luni, este important ca părinții să respecte câteva măsuri de siguranță, în special în cazul alimentelor cu risc mare de sufocare.

Revenind la întrebarea din titlul articolului, este bine să știm, în primul rând, că strugurii sunt o sursă excelentă de vitamina C și vitamina K. Însă, strugurii întregi, sunt considerați alimente cu un risc major de sufocare în cazul copiilor cu vârsta sub 4 ani.

Sunt părinți care aleg să înceapă diversificarea cu fructe. Ceea ce înseamnă că se pot introduce strugurii, chiar din prima lună de diversificare, mai ales dacă sunt de sezon. Ar trebui curățați de coajă, dacă au o coajă mai groasă, și sâmburi și blenduiți (în cazul copiilor cu vârsta între 6- 9 luni) sau tăiați în sferturi, pe lungime (în cazul copiilor cu vârsta peste 9-10 luni). După vârsta de 2 ani, se pot tăia în jumătăți.

În cazul unora dintre bebeluși, în funcție de numărul lor de dinți și de cât de bine gestionează mestecatul alimentelor, pielița strugurilor le poate crea dificultăți. De aceea, este bine să fie îndepărtată până reușesc să o gestioneze.

Strugurii sunt încadrați în topul alimentelor cu conținut ridicat de pesticide. Motiv pentru care este important să se opteze pentru struguri bio sau să fie spălați bine în apă cu bicarbonat înainte de a fi pregătiți pentru consum.


Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.

Articole recomandate:
Ce alimente evităm sau limităm în meniul copiilor de 1-3 ani? 
Când introducem peştele în alimentaţia copilului?