Sfatul specialistului

Când introducem peştele în alimentaţia copilului?

Când putem introduce peștele în alimentaţia copilului, ce tip de pește este recomandat, de unde îl cumpărăm? Cosmina Niţu, specialistă în nutriţie, ne răspunde:

Deşi reprezintă o sursă de proteine de calitate, de acizi grași omega 3, omega 6, sursă bună de fier şi, prin urmare, nu ar trebui neglijat, peștele nu este prima alegere a părinților când vine vorba despre introducerea cărnii în meniul copilului.

Peştele se poate introduce în alimentaţia copilului începând cu vârsta de 6 luni, la fel ca majoritatea alimentelor, însă sfatul meu este să se introducă în jurul vârstei de 7-8 luni, după ce copilul s-a obişnuit cu câteva legume, fructe, cereale. De asemenea, recomand să se înceapă cu peşte alb: şalău, cod, în porții mici primele dăți. Având un gust pregnant și fiind și un aliment cu potenţial alergen, peştele se adaugă în alimentaţie cu două-trei zile de pauză, ceea ce înseamnă că nu se oferă un alt aliment nou în următoarele două-trei zile, pentru a putea urmări eventualele reacţii alergice și pentru a observa dacă este pe placul copilului.

Cum se pregăteşte şi cum se prepară peştele?

Se îndepărtează cu atenție toate oasele și pielea și apoi se spală și se prepară la abur sau la cuptor, oferit pasat sau în bucăți mici, în funcţie de vârsta copilului. De obicei, majoritatea părinților optează pentru cod, ca prim sortiment de pește în hrana solidă, datorită gustului mai neutru.

Ce tip de peşte este recomandat pentru copii?

Pentru copii, tipurile de peşte recomandat includ şalăul, sardinele, codul, heringul, dorada, somonul și păstrăvul, ideal peşte de captură, pescuit în ape curate.

Este important să se limiteze consumul peștilor cu conținut ridicat de mercur. Recomandarea este valabilă pentru toate persoanele, dar mai ales pentru femeile însărcinate sau care alăptează, și copiii mici. Peștii de dimensiuni mari au cele mai ridicate niveluri de mercur – rechin, pește spadă, macrou king, ton obez (bigeye tuna). Semnele de alergie la pește includ greață, vărsături, diaree, erupții cutanate, urticarie și (mai rar) șoc anafilactic, o reacție alergică acută care poate provoca dificultăți de respirație.


Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă la început de drum.

 

Articole recomandate:
„Copilul refuză micul dejun. Cum aş putea să îl conving să mănânce şi dimineaţa?“
Este greșit dacă o dată pe lună copilul mănâncă produse de tip fast food?
Cum pot să îmi conving copilul să mănânce şi legume?