Bebeluși

Studii noi despre plânsul bebelușilor – cum îl decodifică oamenii de știință

Un studiu recent scoate la lumină noi informații despre ceea ce ar putea fi definit drept plâns normal și plâns excesiv la bebeluși. 

Când va înceta bebelușul să plângă atât de mult? Este una dintre desele întrebări regăsibile în istoricul căutărilor pe google, iar răspunsul oferit din perspectiva unui studiu mai vechi spune că plânsul sugarului atinge în mod normal un vârf în jurul vârstei de șase săptămâni, după care descrește și se stabilizează la un nivel mai scăzut după trei luni. Cu toate acestea, un nou studiu realizat în Danemarca contestă acest pattern, având ca argument date culese de la părinți din 17 țări diferite. „Datele arată că plânsul reprezintă o parte semnificativă din repertoriul multor sugari și după șașe luni“ – afirmă Christine Parsons, profesor asociat la Departamentul de Medicină Clinică de la Universitatea Aarhus.

Plânsul, un instrument important pentru clinicieni. Plânsul este o formă de comunicare esențială prin care sugarii atrag atenția părinților. Dezvoltarea cognitivă și emoțională a sugarului este stimulată atunci când părinții reacționează în mod corespunzător la semnalele lui. Potrivit lui Christine Parsons, este, prin urmare, important ca atât profesioniștii din domeniul sănătății, cât și părinții să aibă o înțelegere corectă și precisă a tiparelor normale de plâns în cazul bebelușilor. „Atunci când părinții consideră că copilul lor plânge excesiv, acest lucru poate fi asociat cu consecințe negative atât pentru părinte, cât și pentru copil“, explică Parsons.

Modelele de plâns pot varia. O definiție larg utilizată pentru plânsul excesiv (sau din cauza colicilor) se referă la situația când un bebeluș plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile într-o săptămână. În primele 6 săptămâni de la naștere, s-a estimat că colicile afectează între 17 și 25% dintre sugari. Cercetătorii de la Universitatea din Aarhus au elaborat două noi modele pentru modelul de plâns al sugarului. Unul dintre ele arată că plânsul sugarului atinge cote maxime după patru săptămâni, celălalt că bebelușii plâng mult și la un nivel stabil în primele săptămâni, după care nivelul scade. Cu toate acestea, niciunul dintre cele două modele nu indică un declin abrupt, așa cum reiese din „tiparul original de plâns“.

Ca o curiozitate, Christine Parsons menționează că datele culese indică faptul că sugarii din țările non-occidentale – India, Mexic și Coreea de Sud – plâng mai puțin decât cei din țările vorbitoare de limba engleză, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie și Canada. Constatarea evidențiază faptul că tiparele de plâns sunt diferite atât în interiorul unei țări, cât și în afara ei.

Alte articole pe aceeași temă:
„Pot face ceva în timpul sarcinii pentru a da naştere unui sugar calm? Medicul specialist răspunde
Bebelușul nu se oprește din plâns. Ce facem?
Colicile bebeluşilor: când apar şi ce mecanisme au în spate

Sursă: traducere și adaptare New research challenges established ideas about infant crying – publicat pe www.sciencedaily.com