Bebeluși

Vederea la bebeluşi

Vederea la bebeluşi

Văzul este, practic, primul simț cu care bebelușul cuprinde lumea din jur, înainte de a atinge, de a o simți cu mânuțele lui.

În primele zile de viață, reacționează (clipește sau întoarce capul brusc) când asupra lui, de exemplu, se proiectează brusc o sursă de lumină. Văzul se dezvoltă treptat, cu fiecare lună care trece.

Strabismul, la bebeluși, dispare de obicei în jur de 6-9 luni de viață și este cauzat de lipsa de coordonare a musculaturii globilor oculari. Medicul oftalmolog este cel care va preciza dacă strabismul este patologic și care sunt soluțiile.

După vârsta de 1 lună (sau chiar 3 luni, depinde de la caz la caz), privirea sugarului devine mai clară în sensul că micuții stabilesc un contact vizual mai „coerent“ cu mama sau sunt capabili să urmărească pentru o perioadă mai lungă un obiect strălucitor poziționat în lateral.

Citeşte mai multe informaţii despre Simţul văzului la bebeluşi!

Igiena ochilor: Ochii nou născutului se curăță cu ser fiziologic și cu comprese sterile. Toaletarea se face cu două comprese: una pentru un ochișor, alta pentru celălalt ochișor, cu mişcări dinspre exterior spre nas.

Ce este esotropia infantilă: apare până în 6 luni și este o boală ereditară – privirea începe să se îndrepte spre interior/ nas în jurul vârstei de 3-4 luni cu un unghi mare şi foarte uşor de observat. Tratamentul implică de obicei o intervenţie chirurgicală, însă corecţia totală nu este asigurată.

Citeşte şi: Mirosul la bebeluşi