Copii

Activităţi pentru copiii timizi

Iată trei tipuri de activităţi care i-ar putea ajuta pe copiii timizi să interacţioneze mai uşor cu cei din jur:

Jocuri în aer liber care să încurajeze interacţiunea
Începeţi cu jocuri care necesită un contact limitat cu alţi copii/ alte persoane şi introduceţi treptat activităţi care necesită mai mult contact. De exemplu, banalul joc cu mingea poate fi jucat pentru început în două persoane (copilul şi mami/ tati – persoane familiare lui), apoi cu alte persoane – prieteni din cercul apropiat. Pe măsură ce devin confortabili, diversificaţi jocurile şi extindeţi echipa (desigur, fără a crea prea multă aglomeraţie, dat fiind contextul actual).

Jocurile de rol sau MIM
Jocurile de rol sunt amuzante pentru toţi copiii, timizi sau nu. Atunci când intră în pielea unui personaj, imaginaţia le este stimulată în mod automat. Se integrează mai uşor într-o echipă, jucând acest rol, şi capătă încredere în sine. Cursurile de teatru sunt, de asemenea, o altă idee. Şi în acest caz, interacţiunea poate începe treptat, din momentul în care cel mic este pregătit să cunoască/ să se apropie şi de alţi copii de vârsta lui.

Jocurile de societate
Jocurile de societate îi încurajează pe copiii timizi să interacţioneze cu alte persoane. Îl învaţă să-şi afirme punctul de vedere, să îi asculte pe alţii, să respecte regulile şi să îşi controleze mai bine emoţiile atunci când intervine frustrarea.

Citeşte şi:
Cum îi ajută pe copii terapia prin joc
Copilul este furios: cum abordăm situaţiile tensionate