Copii

Camera copilului: de la sugestii de decorare, până la alegerea mobilei

Dacă ai în plan să reamenajezi camera copilului sau, dimpotrivă, să îi creezi propriul spaţiu pentru că a crescut,
s-ar putea să te ajute aceste recomandări:

Cere-i părerea! Copilul va aprecia acest lucru. De ce este important să consulţi şi copilul dacă intenţionezi să îi faci camera lui? Pentru că acest spaţiu are şi o conotaţie personală, este locul unde îşi va petrece partea cea mai mare din timp şi, prin urmare, contează mult să se simtă implicat în acest proiect. Căutaţi împreună cât mai multe modele de camere pentru copii, realizaţi o schiţă (e important să aveţi un plan de lucru înainte), stabiliţi ce s-ar putea adapta la bugetul disponibil. În cazul în care copilul se pregăteşte să meargă la şcoală – fapt ce marchează un nou capitol în viaţa lui – e cu atât mai indicat să aibă camera lui.

Cum alegi culoarea? Camera copilului nu trebuie să fie neapărat excesiv veselă şi colorată, cât mai curând caldă şi blândă din punct de vedere cromatic. Cu alte cuvinte, să predomine o nuanţă liniştitoare. O soluţie cromatică este să mergi pe culorile pastelate. În afară de efectul liniştitor pe care îl au, îţi permit să jonglezi cu diverse motive grafice, imagini cu flori sau animale, pictate pe un perete. Poate fi luată în calcul şi decorarea cu tapet a unui singur perete. Se găsesc numeroase modele, pe gusturile tuturor copiilor. Important este ca, între culoarea camerei şi nuanţele din tapet, să fie o armonie.

Patul copilului – înalt sau jos, cum e mai bine? Patul nu este doar locul cald şi moale unde copilul doarme. De multe ori stă tolănit pe el şi citeşte. Un pat jos (nu neapărat înalt), o saltea susţinută de un cadru de lemn, poate fi transformat într-o „canapea“ confortabilă când adăugăm pernuţe cât mai multe. În plus, înălţimea mică dă şi senzaţia de spaţiu. Sunt părinţi care se tem ca cei mici să nu cadă din pat în timpul somnului – varianta sugerată ar îndepărta această temere.

Biroul copilului – unde îl amplasăm? O schiţă pusă la punct, înainte de a începe reamenajarea, elimină multe dintre problemele care apar pe parcurs. Încearcă să te ţii de ea şi să nu te îndepărtezi de proiect! Ştiind din timp ce vrei, cum poziţionezi obiectele de mobilier, cum obţii cât mai multă lumină şi cât mai mult loc, munca se va uşura. În cazul biroului, ideal este să fie poziţionat separat de spaţiul de dormit şi de joacă. Să reprezinte o zonă aparte, luminoasă.

Dulapurile pentru haine şi pentru alte obiecte. În cazul dulapurilor, regula de bază este următoarea: cât mai puţine şi, preferabil, cu uşi culisante. Motivul este câştigarea de spaţiu şi, implicit, eficientizarea lui. E bine ca un copil să ştie că, odată ce are camera lui, va trebui să o îngrijească şi să ştie locul fiecărui lucru.

Citeşte şi: 
Copilului îi place să picteze? De ce merită să îi încurajezi talentul
Copilul mic: sugestii pentru evitarea accidentelor în casă
Joc cu scoici pentru antrenarea memoriei

Distribuie articolul pe FacebookDistribuie articolul pe WhatsApp