Pe parcurs, această înclinaţie spre desen dispare în cazul multor copii, iar unul dintre motive este că nu au fost încurajaţi să continue. Pe de altă parte, nu este obligatoriu ca toţi să devină artişti – să urmeze cursuri de artă, şcoli de profil, studii tematice.
În cazul în care cel mic continuă totuşi să deseneze, să dea culoare suprafeţelor, să combine culori, să dea viaţă cromatic obiectelor, să încerce forme noi, e timpul să treacă la o altă etapă.
Un curs de pictură pentru copii ar putea fi un prim pas
În timpul cursului de pictură, copiii vor învăţa noţiuni cheie din arta desenului şi, apoi, a picturii. De la proporţii, încadrarea în spaţiu, tehnicile de pictură, diferenţa dintre instrumentele de lucru – creion, cărbune, pastel, pensulă -, va şti care metodă se potriveşte cu modul lui de exprimare. Cu cât experimentează mai mult, cu atât învaţă mai mult, îşi conturează propriul stil, propria „voce“.
Ce ar putea fi învăţat acasă
Pentru că trecem prin delicata perioadă a distanţării între persoane şi adunările de oameni sunt cu restricţii şi reguli, până a-l înscrie pe cel mic la un curs de pictură pentru copii, ar putea învăţa acasă următoarele lucruri:
- să deseneze în creion după un model dat (o cană, o vază, o cutie, o floare etc) – aşezaţi obiectul respectiv pe o masă, astfel încât să fie la înălţimea privirii lui; este important ca obiectul să stea fix, iar copilul cât mai confortabil (ideal este ca foaia de desen să stea pe un şevalet); după ce l-a desenat cu creionul, poate trece la colorarea lui, folosind acuarele;
- să facă diferenţa între materialele de lucru: în contact cu acuarela, hârtia obişnuită, de exemplu, se înmoaie, riscând să se rupă din cauza impregnării cu apă; ideal ar fi să folosească, pentru început, carton sau carton pânzat.
Cum îl ajută desenatul după un model dat? Desenând după un model dat, atenţia lui va creşte, concentrarea la fel. De asemenea, poate merge în parc şi realiza câteva schiţe. Desenul este primul pas cu care începe orice pictor, iar exersarea îi formează, practic, mâna. O altă idee ar fi să reproducă alte picturi, preferabil cât mai simple. Internetul este plin cu sugestii (păsări, animale, unicorni, etc.), iar copilul îşi va putea alege singur sursa de inspiraţie.
De ce merită să îi încurajezi talentul? Pictând, un copil deprinde simţul echilibrului şi al proporţiei, al armoniei dintre culori, îşi formează gustul estetic. Pictând, se relaxează, dă voce propriei imaginaţii şi creativităţi. Şi, tot pictând, i se dezvoltă abilităţile motorii, creşte nivelul de concentrare, vocabularul şi cunoştinţele devin mai bogate prin însuşirea de noţiuni tehnice sau interacţiunea cu lucrări ale unor artişti celebri.
Citeşte şi: Creativitatea la copii: cum o încurajăm