Copii

Copilul se plictiseşte? 3 idei de activităţi

Când un copil nu are partener de joacă, şansele de a se plictisi sunt mai mari decât în cazul în care are cu cine să îşi împartă activităţile.

Societatea modernă încurajează folosirea eficace a timpului, astfel că plictiseala nu este văzută de multe ori cu ochi buni. Când un copil spune sau lasă impresia că se plictiseşte, adulţii încearcă să îi găsească o activitate interesantă care să-i atragă atenţia şi să-l scoată din starea respectivă.

Simpla prezenţă a altor copii îi stimulează pe cei mici, la fel şi implicarea părinţilor în activităţile lor. Însă cum nu tot timpul aceste lucruri sunt posibile – fie pentru că nu are fraţi sau surori, fie pentru că părinţii sunt ocupaţi şi nu îl pot superviza nonstop – s-ar putea să fie utile următoarele sugestii:

  • Începeţi împreună o activitate, ajutaţi-l într-o primă fază şi îndepărtaţi-vă apoi! Îi puteţi superviza activitatea de la distanţă, implicându-vă cu aprecieri şi comentarii. Exemplu: dacă „jocul“ constă în aranjarea pluşurilor în funcţie de culori, stabiliţi mai întâi ordinea culorilor, după care verificaţi pe parcurs cum le-a aşezat. Nu uitaţi să îl încurajaţi!
  • Lăsaţi-l să-şi supervizeze activitatea singur! În cazul în care are ca „misiune“, de exemplu, construirea unui castel din obiecte neconvenţionale, altele decât piese lego sau cuburi din lemn, va învăţa să creeze lucruri pe cont propriu, să aleagă, să improvizeze, să aibă încredere în el şi în capacităţile lui. Mai mult, se simte încurajat şi provocat şi, în plus, îşi dezvoltă autonomia. La final, verificaţi-i creaţia şi lăudaţi-l!
  • Mult mai la îndemânâ este să îi sugeraţi să deseneze ceva pentru cineva anume, o persoană de care este ataşat – bunici, colegi de la grădiniţă, prieteni de joacă. Se va simţi motivat.
Când copilul se plictiseşte, nu vă grăbiţi să îi ocupaţi timpul imediat. Preferabil este să ia o iniţiativă. În această situaţie, ridicaţi-i moralul spunându-i că în mod sigur va găsi ceva interesant de făcut. Până la urmă, mai e nevoie din când în când şi de puţină plictiseală. 😊

Citeşte şi:
Activităţi pentru copii, în curte sau la bloc, în funcţie de vârstă
Activităţi pentru copii: ce poţi face din paie de plastic