Copii

Activităţi pentru copii, în curte sau la bloc, în funcţie de vârstă

Fie că locuiți la curte sau la bloc, am pregătit mai multe sugestii de activităţi pentru copii, inspirate de… copii.

Activităţi pentru copii, la bloc

Dacă la bloc spaţiul este mai limitat, comparativ cu cel de la curte, asta nu înseamnă că şi activităţile pentru copii sunt reduse. Sigur, nu poţi construi o căsuţă în copac şi nu poţi instala o piscină în care să te bălăceşti în voie, însă poţi monta, de exemplu, un leagăn de interior. Cum îşi petrece timpul la bloc micuţul Ivan (2 ani), am aflat din povestea spusă de mama lui, aşa că, dacă nu ştiţi ce să mai faceţi în afară de colorat, alergat & construit diverse lucruri din lego, aţi putea să îl implicaţi pe cel mic în activităţi cum ar fi:

  • să toarne mălai dintr-un recipient în altul (orez sau boabe de fasole, ocazie cu care învaţă să facă diferenţa între legume, între texturi şi culori, să aprecieze cantităţile, să se obişnuiască, treptat, să nu verse pe lângă recipiente);
  • să fie inclus în activităţile adulţilor (copiii adoră să fie împreună cu părinţii, să facă lucruri cu ei, să simtă că fac parte din activităţile lor);
  • să plimbe maşinile pe pistă, dar mai ales să îşi contruiască propria pistă din obiecte alese de el;
  • să interacţioneze cu cărţi, cât mai multe şi cât mai diferite (oricât de des este întâlnită această recomandare, de a le citi copiilor, nu mulţi sunt părinţii care o şi pun în practică; familiarizaţi-i pe copii cu universul din cărţi – poveşti fictive, poveşti ştiinţifice, orice îi captivează);
  • să dea altă o altă utilitate obiectelor din jur decât ceea pe care o au deja (să transforme, de exemplu, canapeaua în tobogan sau în cort).

Citeşte şi:
Cum alegem cărţile pentru copii: 7 criterii esenţiale
Joc cu scoici pentru antrenarea memorie

Activităţi pentru copii, în curte (2 ani, 3 ani, 4 ani)

Dacă există o categorie avantajată, în rândul familiilor cu copii mici, de când a izbucnit pandemia, această categorie e reprezentată de cei care locuiesc la casă. Avantajul a fost recunoscut de toţi părinţii care ne-au povestit despre tipurile de activităţi care îi ţin ocupaţi pe copii – Matei, Miruna, Iris şi Dalia.

Matei (2 ani) învaţă florile, gâzele şi insectele. Priveşte minute în şir albinele, iar mami îi povesteşte cum fac acestea mierea. Când se plictiseşte de explorat natura, se plimbă cu trotineta sau maşina.

Miruna (4 ani şi 4 luni) îşi împarte mica ei viaţă între joaca cu păpuşa bebeluş, pictatul pe faţă şi pe şevalet (ca un adevărat mic pictor, l-a mutat afară, între timp, pentru o lumină mai bună), răsfoirea cărţilor de poveşti şi îngrijirea ghivecelor cu flori, pe care le iubeşte tare mult. Ca şi în cazul lui Matei, statul la casă îi permite să alerge în voie, în livadă, după căţei şi pisici, sau să se plimbe cu bicicleta.

Iris (4 ani) şi Dalia (2 ani) sunt şi ele o sursă de inspiraţie. Când sunt afară, în curte, activităţile devin automat mult mai dinamice: sar în bălţi şi în noroi (după ploaie), udă grădina (şi, din „greşeală“, şi pe ele, când e foarte cald afară), sar în trambulină, se căţără în „castel“, recoltează coacăze, se scaldă în găleată sau se joacă la groapa cu nisip. Nu lipsesc adunatul de gângănii, mângâiatul „codobelcilor“, hrănitul omizilor şi fugăritul câinelui.

 Pentru mai multe idei de activităţi pentru copii, în funcţie de vârstă, citeşte şi poveştile cu Lia, Sofia şi Vlad!