Copii

Cum îi ajută jocul pe copii

Nevoia de joc face parte, conform lui Solomon Marcus, matematician, filosof şi eseist, din rândul celor 10 nevoi umane.

Cele zece nevoi umane stabilite de Solomon Marcus sunt: nevoia de a da un sens vieţii, nevoia de împrospătare, nevoia de întrebare/ mirare/ bucurie/ extaz, nevoia de îndoială şi de suspiciune, nevoia de greşeală şi de eşec, nevoia de identitate, nevoia de omenesc şi de omenie, nevoia de joc, nevoia de cultură, nevoia de transcendenţă. Toate aceste noţiuni sunt raportate la omul adult, dar iată cum, indiferent de vârstă, jocul continuă să ocupe un loc esenţial în dezvoltarea noastră.

Să luăm ca exemplu cel mai banal joc, unul dintre primele jocuri ale copilăriei, atât de iubit de cei mici: jocul de-a v-aţi ascunselea. Prin această căutare, copilul învaţă, descoperă, se bucură. Este, pentru el, o mică aventură într-un spaţiu pe care îl ştie sau nu; încearcă să îl vadă cu alţi ochi, ca pe o posibilitate a unui ascunziş, dându-i alte sensuri, atunci când este familiarizat cu locul respectiv şi îl descoperă atunci când nu îl cunoaşte.

Însă, mai presus de orice descoperire sau învăţare, copilul se bucură de-a lungul acestei explorări. Emoţia este la fel de puternică şi de partea cealaltă, a celui căutat. Curiozitatea, imaginaţia, ingeniozitatea lucrează şi în favoarea lui: cu cât este mai bun locul pentru ascunziş, cu atât va fi mai greu de găsit. Factorul surpriză, de asemenea, intensifică jocul şi îl face mai palpitant.

Şi un alt exemplu, dintr-o vârstă şi mai fragedă, până într-un an: jocul de-a „cucu bau“. Prin acest joc, atât de banal, ce conţine două etape esenţiale – teama dispariţiei, a rămânerii singur, şi bucuria regăsirii, a revederii – copilul descoperă că plecările mamei/ tatălui sunt urmate de o revenire, înlăturând astfel posibilitatea abandonului. Încet, încet se pregăteşte pentru perioada în care mama va pleca la serviciu şi va lipsi prin urmare mai mult timp de lângă el. O explicaţie mai detaliată a acestui joc, găsiţi în articolul Jocul de-a „cucu bau“.

Jocurile mai presupun, însă, şi o raportare la reguli; organizarea, lucrul în echipă, respectarea unor principii sunt câteva dintre avantajele acestui mod de a petrece timpul. Dezvoltarea motorie, senzorială, intelectuală, socială şi a limbajului sunt alte beneficii.

Jocul este o activitate care îi stimulează pe copii în multiple feluri, este important să le oferim cât mai des posibilitatea de a se juca, de a ne alătura şi noi distracţiei lor din când în când, de a-i lăsa să se amuze şi fără a li se impune reguli (ştiind că face parte din joc). Acitivităţile care le permit să se mişte, să gândească, să îşi imagineze, să creeze sunt esenţiale pentru dezvoltarea lor.

Citeşte şi:
Activităţi pentru copiii timizi
Jocuri în familie: de la „Catan“, la „Turnul instabil“ şi „Monopoly“
10 moduri pentru antrenarea memoriei la copii