Copii

Dezvoltarea limbajului la copii

Iată cinci strategii care îi vor ajuta pe copii să-şi dezvolte limbajul şi să-şi îmbogăţească vocabularul:

Oferă-i atenţie! Este important ca, în timpul comunicării, să stabilim cu cei mici un contact vizual, să ne uităm la ei/ în ochii lor atunci când le vorbim, pentru că nimic nu este mai frustrant decât atunci când cineva vrea să îţi spună ceva, însă privirea îi este îndreptată în cu totul altă parte.

Mediul are şi el un rol în dezvoltarea limbajului. Modul în care copilul se exprimă, vorbeşte, depinde şi de interacţiunea cu cei din jur – prin cei din jur înţelegându-se părinţi, bunici, prieteni, colegi, bone, persoanele cu care intră în contact zi de zi. Atunci când este încurajat actul comunicării – prin conversaţii, schimburi de replici, întrebări şi răspunsuri -, limbajul este pus la lucru, vocabularul se îmbogăţeşte. În schimb, atunci când se preferă o relaţie pasivă – copilul este lăsat (prea mult) pe tabletă/ la TV/ cu smartphone-ul – vorbirea nu este exersată, nu este antrenată.

Distraţi-vă împreună! De la jocuri fel de fel, la glume, inventarea de poveşti, mersul într-un parc de distracţii şi tot ceea ce presupune a te distra împreună cu un copil, a deveni, cu alte cuvinte, la rândul tău copil, nu ezita să te amuzi împreună cu el, să participi la ceea ce îl bucură. Comunicarea înseamnă nu doar schimburi de cuvinte, înseamnă şi gesturi, şi mimică, şi transmiterea unor emoţii. Implicarea totală în devenirea celui mic.

Comentaţi, nu doar întrebaţi! Comentând pe marginea unui subiect, se nasc tot felul de comparaţii, asocieri, legături. Imaginaţia şi creativitatea sunt stimulate. Apar cuvinte noi, de unde şi un nou potenţial de dialog – copilul, auzind cuvântul, va întreba ce înseamnă.

Comunicaţi folosind cuvinte simple, repetaţi ce spune dacă nu înţelege şi daţi-i timp să se gândească când nu ştie răspunsul la o întrebare! Mai mult de-atât, evitaţi să veniţi cu soluţii în locul lui, ajutaţi-l în schimb, cu sugestii, cu repere. Creierul va procesa şi va veni cu o rezolvare.