Copii

Educaţie rutieră pentru copii: reguli de bază

Educaţie rutieră pentru copii

În oraşele aglomerate, unde numărul maşinilor creşte de la o zi la alta, iar trotuarele fie se îngustează, fie dispar cu totul, se impune ca vigilenţa pietonilor să fie din ce în ce mai sporită.

Atenţia şi buna cunoaştere a regulilor de circulaţie pot reduce întâmplările mai puţin plăcute. De la vârste cât mai fragede, copiii trebuie să vadă în părinţi un model privind respectarea regulilor de circulaţie.

Imaginile cu părinţi care traversează, însoţiţi fiind de copii, pe culoarea roşie a semaforului, ar trebui să dispară. Cei mici ar putea proceda în viitor la fel, pentru că a văzut la mami sau la tati, considerând că, atunci când eşti grăbit, este ceva normal să ignori regulile de circulaţie.

Este bine ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.

„Traversează pe trecerile marcate cu zebră!“
Iată un prim îndemn pe care e bine ca cei mici să îl ştie şi să îl pună în practică. Traversările pe străduţe nemarcate sunt riscante, indiferent că e zi sau întuneric.

„Uită-te în stânga şi în dreapta de fiecare dată când traversezi!“
Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îţi iei o măsură de siguranţă în plus.

„Nu-i imita pe cei care nu aşteaptă ca semaforul să îşi schimbe culoarea!“
Tentaţia de a imita mulţimea este mare. Nu puţini sunt cei care trec pe roşu. E-adevărat că există treceri de pietoni unde culoarea roşie durează foarte mult comparativ cu cea verde. Însă acesta nu e un motiv să ne punem viaţa în pericol, mânaţi de nerăbdare şi de dorinţa de a ajunge cât mai repede într-un anumit loc.

„Când treci strada, nu sta pe telefon!“
Telefonul este un mijloc foarte eficient în a ne distrage atenţia în momente importante, vitale aproape – la volan sau pe stradă, ca pietoni. Dacă eşti printre maşini, ca şofer sau pieton, concentrează-ţi atenţia asupra traficului şi a siguranţei tale şi a celor din jur.

„Ora de educație rutieră“ este cel mai mare proiect de educație rutieră din România. Proiectul a crescut atât ca echipă, cât și în dezvoltarea ramurilor acestuia. Astfel, pe lângă școală, „Ora de educație rutieră“ ajunge și la grădinițe, dar și la liceu. Mai multe detalii despre acest proiect, găsiţi pe pagina oradeeducatierutiera.ro!

Citeşte şi:
Care este poziţia corectă la volan pentru o femeie însărcinată