Copii

În vacanţă, cu maşina: activităţi pentru copii, împotriva plictiselii

„Când ajungem?“, „Mai avem mult?“ – probabil că vă sună familiar întrebările, dacă aveţi copii şi dacă obişnuiţi să plecaţi în concedii cu maşina.

Copiii se plictisesc repede, se ştie. Iar atunci când sunt nevoiţi să stea într-un singur loc pentru mai multe ore, plictiseala devine duşmanul lor nr. 1. Oricât de mult i-ar încânta destinaţia de vacanţă şi oricât de bucuroşi ar fi pentru că merg împreună cu familia în locul respectiv, până ce ajung la punctul de sosire, există un obstacol: drumul cu maşina.

„Păcălim“ o bună parte din drumul cu maşina prin somn (în cazul fericit în care drumul coincide cu orele de odihnă ale celor mici), cu popasurile şi luatul mesei. Însă cum rămâne cu restul călătoriei? Dacă sunt mai mari, le-ar fi util un exerciţiu de orientare: urmărirea unei hărţi a zonei le-ar satisface curiozitatea, i-ar implica mai mult în traseu şi i-ar determina să afle exact unde sunt, cât mai au, de unde au plecat, dacă existe alte rute sau care e drumul cel mai scurt. În felul acesta, le este pus la încercare simţul orientării în spaţiu (este indicat ca acest simţ să fie antrenat din timp şi în contexte cât mai diferite).

O altă idee de umplere a timpului petrecut în maşină este coloratul/ desenatul. Există cărţi de colorat create special pentru călătorii (cu avionul/ trenul/ maşina), de dimensiuni mai mici, cu coperţi tari şi creioane incluse. Desigur, o altă soluţie ar fi coloratul pe tabletă – cei mici pot scrie/ desena/ nota pe tabletă, folosind un stylus special. Activitatea le solicită atenţia (în special pentru detalii) şi le stimulează creativitatea (prin alegerea culorilor şi a combinaţiilor de culori).

Ascultarea unei poveşti sau a unui post de radio pentru copii ar fi un alt mod de a face timpul să treacă mai repede şi mai plăcut. Jocurile de cuvinte sunt, de asemenea, o alternativă: alegeţi o temă (animale/ ţări/ plante etc.) şi enumeraţi cât mai multe cuvinte care se subscriu temei respective. Exemplul este potrivit pentru copiii mai mici (sunt antrenate memoria, imaginaţia, concentrarea, iar vocabularul de bază se îmbogăţeşte). Pentru cei mai mari ca vârstă, ştafeta se poate ridica prin stabilirea unei litere cu care să înceapă cuvintele din temă (exemplu: animale care încep cu litera C/ ţări care încep cu litera A).

„Dacă aş fi o floare, aş fi…“, „Dacă aş fi o culoare, aş fi…“, „Dacă aş fi un animal, aş fi…“ – iată o sugestie amuzantă şi antrenantă de a face drumul cu maşina mai suportabil. Copiii trebuie să completeze propoziţia cu un cuvânt, dar să şi motiveze alegerea. Este un exerciţiu de imaginaţie amuzant şi, în acelaşi timp, complex – le probează vocabularul şi le exersează puterea argumentării.

Spuma de modelat, set de călătorie îi va pune la treabă într-un mod relaxant şi creativ pe cei mici. Avantajul este că spuma nu se lipeşte de mâini/ haine/ scaune/ covor maşină, nu se usucă şi se poate folosi direct din cutie. Textura produsului le încurajează percepţia senzorială şi îi ajută la dezvoltarea abilităţilor motorii fine.

Articole recomandate:
10 activităţi simple, de vară, pentru copii
Activităţi pentru copiii timizi
3 moduri simple prin care îţi poţi ajuta copilul să îşi dezvolte limbajul

Foto: www.freepik.com