Copii

Infecţiile urinare la copilul mic: cauze, simptome şi importanţa consultului medical

Infecţiile de tract urinar la sugari şi copii mici au drept cauză principală prezenţa bacteriilor care ajung în uretră şi tract urinar (din tractul digestiv, cel mai frecvent).

Bacteriile responsabile de infecţiile de tract urinar sunt, cel mai adesea: tulpini de E.Coli, Proteus mirabillis, Klebsiella pn, Serratia sp. În cazuri mai rare, şi virusurile pot cauza infecţii de tract urinar, cistita cu Adenovirus fiind un exemplu. Ea se întâlneşte însă la copiii mai mari sau la preadolescenţi.

Cum ajung bacteriile în uretră şi tract urinar? La fetiţe, cea mai frecventă cauză este contaminarea zonei urogenitale cu materiile fecale, la sugari, în scutec, la fetiţele mai mari prin toaletarea incorectă (dinspre anus spre vulvă, şi nu invers, aşa cum este corect). La băieţi, de obicei infecţiile urinare sunt rare, trădează de regulă malformaţii ale aparatului urinar (dilataţii ale ureterelor, reflux vezico-ureteral).

Temperaturile scăzute, duşurile reci, statul cu şezutul pe suprafeţe reci, mersul desculţ prin apă rece NU SUNT CAUZE ale infecţiei de tract urinar. Cauza infecţiei urinare este infecţioasă şi, în majoritatea cazurilor, bacteriană.

Simptomele cele mai frecvente la copilul mic sunt: durere în timpul micţiunii (sau senzaţia de usturime); urinarea frecventă, însă în cantităţi mici; dureri la nivelul abdomenului inferior sau în spate, sub cutia toracică; emisie involuntară de urină/ incontinenţă urinară; urină de culoare ruginie, rozată, tulbure şi cu miros neplăcut.

Cel care pune diagnosticul, în urma acestor simptome, este medicul. Nu administraţi antibiotic copilului fără a avea recomandarea medicului! Pentru că există bacterii rezistente la anumite tipuri de antibiotic, antibiograma va evidenţia care este antibioticul potrivit în funcţie de bacteria detectată. Tratamentul va fi stabilit plecând de la mai multe informaţii: simptomatologia, istoricul copilului, efectuarea unor probe de urină şi urocultură. La cererea medicului, se vor face ecografie abdominopelvină şi analize de sânge. În afară de tratamentul medicamentos, sunt recomandate igiena locală corectă, evitarea constipaţiei şi hidratarea corespunzătoare.

Citeşte şi: Sunt fetiţele mai predispuse la infecţiile de tract urinar?

Foto: www.freepik.com