Bebeluși

Sunt fetiţele mai predispuse la infecţiile de tract urinar?

Aţi observat în scutecul bebeluşului urină cu miros de sulf, închisă la culoare şi în cantităţi mici? Posibil să aibă infecţie de tract urinar (ITU). Comparativ cu băieţeii, fetiţele ar fi mai predispuse la această afecţiune.

Sunt fetiţele mai predispuse la infecţiile de tract urinar (ITU)?

Comparativ cu băieţii, fetiţele sunt mai predispuse la infecţiile de tract urinar. O explicaţie ar consta în faptul că, la ele, uretra este mai scurtă şi mai aproape de anus. În consecinţă, contaminarea cu bacteriile din tractul digestiv se poate face mai uşor. În acelaşi timp, studiile medicale arată că 17% din sugarii de sex feminin care se prezintă în urgenţă cu febră >39 C paucisimptomatică (aparent fără localizare evidentă a infecţiei) se dovedesc ulterior a avea infecţie de tract urinar. La sugarii de sex masculin necircumciși, <3 luni, prezența febrei înalte poate fi semn de infecţie de tract urinar în >20% din cazuri.

Simptomele cele mai frecvente la sugar

Simptomele pot varia în funcţie de tipul infecţiei (joasă sau înaltă) şi de vârstă. La sugari, simptomele ar putea fi următoarele:

  • scăderea poftei de mâncare
  • ritm de creştere defectuos
  • nelinişte
  • plâns în timpul urinării
  • urină închisă la culoare, cu miros modificat
  • vărsături
  • scaune diareice
 Febra înaltă este, în majoritatea situaţiilor, semn de infecţie la nivelul rinichilor (pielonefrita).

Vizita la medic: când este obligatorie şi în ce constă

În cazul în care se remarcă prezenţa simptomelor – scăderea poftei de mâncare, agitaţie, vărsături, diareee, febră -, primul gest care trebuie făcut este vizita la medic. Se va efectua un examen clinic, o ecografie abdominală şi analize specifice pentru stabilirea diagnosticului. Infecţiile urinare, netratate la timp, pot produce leziuni renale, în special la copiii cu vârsta de până în 6 ani.

Tractul urinar: din ce este alcătuit

Tractul urinar reprezintă totalitatea organelor şi căilor prin care urina formată în rinichi (tubii renali) ajunge în vezica urinară (meatul urinar) şi se elimină prin actul micţiunii. Tractul urinar este compus din tubii renali, pelvisul renal, ureterul, vezica urinară şi uretra.

Informaţiile sunt oferite de Dr. Elena Luminița Spătariu, medic specialist pediatru, în timpul cursurilor de puericultură organizate de Bebe Tei şi Revista Copii şi Părinţi.

Citeşte şi:
Produse de îngrijire pentru bebeluşi
Luxaţia de şold la bebeluşi
Bebe are febră. Când mergem la spital?