Copii

Operaţiunea spălatul pe dinţi – reguli de bună conduită dentară

O bună sănătate dentară are un impact pozitiv asupra vieţii copilului. Îi va permite să mestece bine şi să consume alimentele necesare dezvoltării sale.

Pe de altă parte, sănătatea dentară este esenţială şi pentru buna dezvoltare a limbajului. Ne folosim dinţii nu doar ca să mestecăm, ci să şi pronunţăm cuvintele.

Prin urmare, este o idee bună să vă obișnuiți copilul să se spele pe dinți de îndată ce apar primii dinți. În acest fel, periajul va deveni parte din rutina lui.

Acest lucru îi va permite, de asemenea, ca primii dinți să se formeze într-un mediu curat. În plus, periajul dinților va stimula gingiile.

  • dinţii au nevoie de îngrijire din prima zi în care au apărut (ba chiar se recomandă îngrijirea gingiei încă dinainte de erupţia dinţilor);
  • practicarea unei igiene dentare se deprinde din primii ani de viaţă (chiar dacă primii paşi sunt mai dificili, cu răbdare şi perseverenţă copiii se vor obişnui să se spele zilnic pe dinţi);
  • înainte de a fi învăţat cum se spală dinţii, copilul trebuie să ştie să ţină bine periuţa;
  • se foloseşte pastă de dinţi cât un bob (copilul are posibilitatea să aleagă aroma pastei);
    periuţa se schimbă o dată la trei luni;
  • este important să înveţe mişcările corecte de curăţare a dinţilor (de sus în jos pentru arcada superioară, de jos în sus pentru arcada inferioară, fără a apăsa tare pentru a nu leza gingia şi a nu agresa rădăcinile);
  • pentru a bifa timpul complet de periaj, este ideală folosirea unei clepsidre de două minute;
  • dacă suspectaţi apariţia unei probleme, este indicat să duci copilul la un consult stomatologic încă din primul an de viaţă.

Vă întrebaţi dacă mai e cazul să tratăm cariile dinţilor de lapte în situaţia în care dinţii oricum vor cădea şi se vor schimba cu cei permanenţi? Citiţi aici recomandările medicului pedodont Andreea Ion!

Foto: freepik.com