Copii

Prima dată pe gheaţă: cu copilul la patinoar

Cu copilul la patinoar

Să profităm de sezonul rece şi să-i familiarizăm pe cei mici cu unul dintre cele mai frumoase şi mai relaxante sporturi ale iernii, patinajul!

Ne dorim să îi umplem timpul copilului într-un mod cât mai creativ şi mai dinamic, să-l învăţăm diverse sporturi, să îl implicăm în diferite activităţi. Înainte de a merge pentru prima dată cu copilul la patinoar, este bine să îl întrebăm dacă îşi doreşte şi el acest lucru, dacă i-ar plăcea să înveţe să patineze.

În cazul în care este nehotărât, i s-ar putea da pentru început să probeze patinele, să meargă puţin cu ele (câţiva paşi); de asemenea, ar putea fi asigurat că nu va fi singur pe gheaţă, că i se pot pune la dispoziţie diferite figurine ajutătoare (pinguini sau delfini) de care să se sprijine pentru a nu cădea.

În ceea ce priveşte vârsta potrivită pentru a merge la patinoar, copilul trebuie să îşi menţină înainte de toate echilibrul, să îşi coordoneze mişcările, să fie sigur pe mişcări. Unii încep să patineze la vârsta de 4 ani, alţii la vârsta de 5, o parte mai târziu. Argumentele diferă de la caz la caz – sunt copii mai determinaţi sau, dimpotrivă, copii care au nevoie de mai mult timp; alţii sunt încurajaţi mai mult de părinţi (la rândul lor patinatori) şi însoţiţi pe gheaţă de aceştia (contează să ai şi un partener!) ori încep să patineze cu grupul de prieteni.

Oricum ar fi, patinajul are numeroase avantaje şi, odată pus în practică, va rămâne unul dintre sporturile preferate ale copiilor.

Atenţie la echipament, mai ales atunci când mergem pentru prima dată la patinoar! Confortul şi siguranţa primează – patinele nu trebuie să strângă, dar nici să fie prea largi, genunchierele sunt extrem de utile (vor fi şi căzături la primele încercări, deşi nu este obligatoriu!), la fel şi casca de protecţie. Pantalonii e bine să fie elastici (pentru a asigura mişcări flexibile), iar mănuşile, ideal, cu cauciuc pe suprafaţa palmei şi confecţionate din material impermeabil. Bluza şi haina, cât mai confortabile şi călduroase.

Înainte de a intra pe patinoar, verificaţi starea în care se află gheaţa (dacă nu există zone în care s-a topit) şi nu uitaţi să îi inspiraţi copilului încredere şi curaj!

Foto deschidere: freepik.com