Copii

Studii despre copii, care ne ajută să înţelegem mai bine procesul dezvoltării lor

Studii despre copii

Studiile despre copii, realizate de-a lungul anilor, ne ajută să înţelegem mai bine anumite aspecte din dezvoltarea lor – fie că e vorba de dezvoltarea fizică sau emoţională.

„Copiii care mănâncă mai multe fructe şi legume au o sănătate mintală mai bună“ – concluziona în 2021 un studiu efectuat de UEA Health and Social Care Partners în colaborare cu Norfolk County Council. Echipa de cercetători a observat, în urma unui experiment realizat pe un eşantion de aproximativ 9000 de copii din Marea Britanie, că un consum mai mare din această categorie de alimente (fructe şi legume) are un impact pozitiv asupra stării de bine în rândul celor mici (din ciclul gimnazial). Cantitatea se referă la cinci sau peste cinci porţii de fructe şi legume zilnic. Însă, important! Oamenii de ştiinţă au avut în vedere şi un alt detaliu, esenţial: contextul familial & experienţele adverse din copilărie. Cu alte cuvinte, combinaţia dintre hrana sănătoasă şi echilibrul emoţional nu poate avea decât rezultate bune. Pe de altă parte, fericiţi sunt părinţii care reuşesc să-i convingă pe cei mici să consume şi legume sau mai multe legume!

„Copiii care scriu de mână sunt mai deştepţi“ – iată o afirmaţie care ar trebui să încurajeze cât mai mult scrisul de mână! De ce? Ne spun chiar cei care au tras această concluzie: „Folosirea stiloului și a foii de hârtie îi oferă creierului mai multe <<cârlige>> pentru fixarea cunoștințelor. Scrisul de mână intensifică activitatea din zona senzorio-motorie a creierului. Apăsarea stiloului pe hârtie, ținerea lui în mână, vizualizarea literelor pe care le scrii, ascultarea sunetelor pe care le faci scriind, toate pun în mișcare o mulțime de simțuri. Experiența simțurilor stimulează legături între părți diferite ale creierului și-l încurajează să învețe, să asimileze“ (Audrey van der Meer, profesoară la Universitatea de știință și tehnologie din Norvegia, şi coordonatoarea studiului omonim). Aşadar, să îi lăsăm pe elevi să scrie mai mult cu stiloul (şi mai puţin cu pixul), acum, că am aflat avantajele acestui proces.

„Expunerea copiilor la spaţiile verzi îi ajută să se dezvolte mai repede“ – apreciază oamenii de ştiinţă. Este vorba, mai exact, de o echipă de cercetători de la Facultatea de Silvicultură și Facultatea de Medicină UBC, care au analizat scorurile de dezvoltare a 27.372 de copii din Metro Vancouver, care au frecventat grădinița între 2005 și 2011. Motivul pentru care spaţiul verde are o astfel de influenţă este reprezentat de abilitatea acestuia de a reduce efectele nocive ale poluării şi ale zgomotului (stres, tulburările de somn, afectarea sistemului nervos central). Prin urmare, dacă nu ne numărăm printre cei care locuiesc într-un mediu cât mai verde, să profităm cât mai des de avantajele naturii şi de ieşirile în aer liber, departe de forfota urbană!

Foto: freepik.com