Copii

Tipuri de eczeme care pot apărea la copii

Multe dintre tipuri de eczeme care apar la adult pot apărea şi la copii. Un astfel de exemplu este dermatita seboreică.

Cum se manifestă dermatita seboreică? Dermatita seboreică se manifestă la nivelul scalpului prin niște coji gălbui, iar la nivelul zonei inghinale prin dermatită de scutec. Afectează copiii începând cu 2-10 săptămâni de viață și dispare până la 8-12 luni, pentru a reapărea la pubertate. Poate să apară dermatită iritativă, adică să vină în contact cu o substanță care să lezeze pielea și să determine o inflamație, nu neapărat printr-un mecanism alergic.

Citeşte şi: „Sunt bărbat și mi se exfoliază pielea în zona sprâncenelor, nasului și a bărbii. Ce soluții am?“

Hainele şi tipurile de creme folosite. Este important să avem grijă cum îmbrăcăm un copil: hainele să fie de bumbac, dacă sunt afectate membrele, să aibă haine cu mâneci lungi, să se aplice o cremă emolientă, specială pentru dermatită atopică, care să conțină: ceramide, glicerină; de asemenea, indiferent de forma dermatitei atopice, moderată sau severă, e bine să nu ne ferim de cortizon, de dermatocorticosteroizi (aplicate însă cu grijă și atenție, nu pe suprafețe mari, nu pe perioade îndelungate, să alegem o potență adecvată tipului de dermatită, dar antihistaminicele nu sunt pe atât de eficiente pe cât sunt dermatocorticosteroizii). Încercăm să creștem eficiența acestui medicament aplicându-l pe pielea umedă (la fel ca emolientele), în primele minute după ce s-a scos copilul din baie.

Eczemele pot afecta atât adulţii (1%-3%), cât şi copiii (10%-20%); la aproximativ jumătate dintre cazuri există un istoric familial de alergii. Pentru că se manifestă prin senzaţia intensă de mâncărime, mulţi nu se pot abţine să nu se scarpine, de unde şi riscul infecţiilor şi al uscăciunii pielii. Există mai multe tipuri de eczeme, iar diagnosticul se pute de către medic prin examinarea pielii şi analizarea istoricului medical individual.

Te-ar putea interesa şi: Pielea nou născutului: ce indică anumite culori

Sursă informaţii: emisiunea „Dermatita la bebeluşi şi copii“, realizată de Bebe Tei şi Clinica Medicum, cu sprijinul Bioderma. Urmăriţi înregistrarea pentru a afla mai multe detalii despre dermatită, furnizate de medicul specialist.

Foto: www.freepik.com