Sfatul specialistului

„Sunt bărbat și mi se exfoliază pielea în zona sprâncenelor, nasului și a bărbii. Ce soluții am?“

Problemele pielii se pot manifesta în diferite feluri, iar unul dintre ele este descuamarea. Descuamarea reprezintă procesul de pierdere al stratului cornos al pielii sau, cu alte cuvinte, un fenomen patologic de cojire și detașare a epidermei.

Ca în cazul oricărei afecțiuni, este important ca diagnosticul să fie pus într-un stadiu cât mai precoce, pentru ca mediul dermatolog să stabilească soluțiile și alternativele de tratament.

În urma examenului clinic se vor observa zonele implicate în acest proces, dar și gradul de afectare. Plecând de la întrebarea „Sunt bărbat și mi se exfoliază pielea în zona sprâncenelor, nasului și a bărbii. Ce soluții am?“, Dr. Irina Cudritchi, medic specialist dermato-venerologie (Illuma Clinique), ne oferă mai multe detalii despre acest subiect:

Ce este descuamarea pielii? De regulă, descuamarea la nivelul sprâncenelor, șanțurilor nazogeniene, a bărbiei și inclusiv la nivelul scalpului este o formă de inflamare cronică a pielii, ce poartă numele de dermatită seboreică.

Care sunt cauzele? Este în continuare obiect de studiu, nefiind descoperite cauzele exacte ce duc la apariția acestei boli și manifestările sunt foarte apropiate cu psoriazisul, dermatita atopică, și de aceea ar fi foarte important ca pacientul să apeleze la un consult dermatologic pentru un tratament adecvat.

Dar soluțiile? Se folosesc diferite șampoane, creme, loțiuni ce conțin antimicotice.


Dr. Irina Cudritchi, medic dermato-venerolog, este specializată în terapii al căror scop este redarea sănătății pielii, al aspectului natural și al unui ten întinerit prin injectări cu acid hialuronic, toxină botolinică, radio-frecvență fracționată pentru tratamentul cicatricilor, inclusiv al celor post-acneice, a vergeturilor sau a pielii laxe, îmbătrânite, terapia Vampir (PRP), mezoterapia sau tratamentul acneei.

Alte articole pe aceeași temă:
Cum se manifestă dermatita atopică în funcție de vârstă?
De ce este dermatita atopică un subiect atât de des întâlnit?